BASIN AÇIKLAMASI: BEBEK MAMALARINDAKİ TEHLİKE!

TENEKE KUTU VE PLASTİK ÜRÜNLERDE KULLANILAN BPA MADDESİ
PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILIYOR!

Değerli Basın Mensupları,

Bazı basın yayın organlarında çıkan “Bebek mamalarından Zehir Çıktı” yönündeki haberleri büyük bir endişe ile okuduk. Bağışıklık sistemi henüz tam anlamıyla oluşmamış, her türlü etkene karşı savunmasız olan bebeklerin tüm yaşamını etkileyecek sorunlara maruz kalmaması için bir basın açıklaması yapma gereği duyduk.

Öncelikle şunu net bir biçimde belirtmek isteriz ki; mamaların koyulduğu teneke kutuların Bisfenol A (BPA) ile kaplanması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. O küçücük savunmasız bedenleri böylesi bir insafsızlığa terk eden vicdan yoksunu kişilerin derhal yasağa uyması, yetkililerin ise denetimlerini en üst düzeyde tutarak yasağa uymayanları ağır bir biçimde cezalandırmaları gerekmektedir.

GIDA İLE TEMAS EDEN HİÇ BİR ÜRÜNDE BPA KULLANILAMAZ!

Avrupa Parlamentosu kararı sonrasında yaptığımız uyarılar neticesinde, özellikle bebeklerin kullandıkları ürünlerde BPA kullanılması 8 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete ile Sağlık Bakanlığı tarafından; 10 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete ile de piyasada bulunan ve gıda ile temas eden bütün plastik ve benzeri ürünlerde BPA kullanılması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı.

Son günlerde haberlerde de yer aldığı üzere, özellikle bebeklerin mamalarının koyulduğu teneke kutular, salça ve konservelerin saklandığı teneke kutular adeta “zehir” saçıyor, ölüm saçıyor. Kullanılması yasak olmasına rağmen hala piyasada bulunması ise, her zamanki gibi denetim mekanizmalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği sorununu gündeme getiriyor. İnsan sağlığı ve özellikle bebeklerin gelişimi için son derece sakıncalı olan Bisfenol A maddesinin piyasanın insafına bırakmak, son derece hayati bir yanlış olacaktır.

PEKİ BPA MADDESİ NEDİR? NEDEN TEHLİKELİDİR?

Plastik maddelerin ve teneke kutuların dayanıklılığını artırmak için kullanılan ve yüzeyini kayganlaştıran polikarbon bir diğer deyişle BPA maddesinin özellikle sinir sistemi üzerinde etkileri bulunmuştur. Tüm dünyada adeta savaş açılan BPA içeren ürünlerin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, obezite, hiperaktivite gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söylemek mümkündür.

Sadece biberon, emzik ve mama kutularında bulunmayan BPA aynı zamanda, damacana gibi içecek ve gıdalarımızın temas ettiği hemen her şeyde bulunuyor. Söz konusu maddenin özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler ile temasa geçtiğinde daha da tehlikeli hale geldiğini hatırlatmak isteriz. Halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan bu maddeyi içeren tüm ürünlerin kullanımının yasaklanması kararlarının uygulanması ve denetiminin sağlanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı harekete geçmeye, siz değerli basın mensuplarını da konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz. Elbetteki  halkımızı da, BPA lı ürün kullanmamaları ve ambalajların üzerinde “BPA free”, “BPA 0” ya da “BPA içermez” yazıyor olmasına dikkat etmeleri yönünde uyarıyoruz.

Daha ucuz ve çok üretim adına halk sağlığını tehdit eden, ekolojik dengeye zarar veren her türlü uygulamanın, yalnızca bugünü değil çocuklarımızın geleceğini de düşünerek durdurulması için, Birliğimiz her zaman üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edecektir.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 21.12.2012