BASIN BÜLTENİ:GÜVENLİ OLMAYAN SİTELERE KARŞI “ONLİNE İHBAR SİSTEMİ”

Bazı internet sitelerinde bitkisel ürünlerin endikasyon (tedavi edici etkisi) belirtilerek reklam, tanıtım ve satışının yapılması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu oluşturduğu “Online İhbar Hattı” sayesinde, sahte ürün ya da güvenli olmayan ürün satan, yasak olmasına rağmen ilaç reklamı yapan siteleri tespit ederek, yayınlarını durdurmaya başladı. Birliğimiz tarafından da, internet üzerinden ilaç satışı yapılmasının sakıncaları ve yapılması gerekenler konusunda kendilerine de ifade ettiğimiz bu uygulamalarını, son derece yerinde buluyor, halkımızı bu tip siteleri ihbar etmeleri konusunda uyarıyoruz!

Değerli Basın Mensupları,

Türk Eczacıları Birliği olarak, ilacın bir meta olmadığını, dolayısıyla ticari bir ürün gibi pazarlama teknikleri kullanılarak reklamının yapılmasının ve kulaktan dolma bilgilerle bu ürünlerin kullanılmasının sonucunun ölümlere varabildiği hususunda halkımızı defalarca uyarmıştık. İlacı zehirden ayıran noktanın sadece ve sadece “dozu” olduğunu vurguladığımız her açıklamamızda, gelişigüzel kullanılan ve “bitkisel olduğu için son derece güvenilir” sloganıyla satılan bu ürünlerin sakıncalarını aktarmıştık. Üstüne üstlük, yasak olmasına rağmen ilacın reklamının yapıldığı yayınlara tanık olmuş, RTÜK başta olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlara şikayetlerimizi dile getirmiştik. Hatta öyle ki, televizyonlarda yayınlanan dizilere bile müdahale edip, halk sağlığını tehdit edecek tüm unsurları dizi senaryolarından çıkartmıştık.

Öte yandan, Birliğimiz bünyesinde bulunan ve danışma kurulunda alanının en yetkin öğretim üyelerinin olduğu Eczacılık Akademimiz ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız çerçevesinde, bitkisel ürün adı altında internetten ya da eczane dışındaki herhangi bir yerden alınan ürünlerin tehlikelerin ortaya çıkaran yayınlar hazırladık,
www.eczacinizadanisin.info web sitesi aracılığıyla, halkımıza bitkisel ilaçlar ile ilgili detaylı bilgi ulaştırdık. Ayrıca, katıldığımız televizyon programlarında ya da verdiğimiz gazete demeçlerinde oluşturmaya çalıştığımız halk bilincini sürekli olarak dinamik tutmak için, bu yılki 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün ana temasını “Tıbbi Bitkisel Ürünler” olarak belirlemiş, Türkiye genelinde etkinlikler, paneller ve konuşmalar düzenlemiştik. Kısacası, hem kamuoyu nezdinde hem de sağlık otoriteleri nezdinde oluşturmaya çalıştığımız farkındalığın bugün meyvelerini topluyor olmaktan büyük sevinç ve mutluluk duyduk.
Bu vesile ile, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından başlatılan bu mücadeleyi gönülden destekliyor, halkımızın sağlığının her şeyin üzerinde olduğunun bilinmesini istiyoruz. Ayrıca, tüm vatandaşlarımızı, kendi can güvenlikleri için internetten ilaç almamaları konusunda uyarıyor,  karşılaştıkları bu siteleri Bakanlığın hazırladığı online ihbar hattına bildirmelerini önemle hatırlatıyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

EK-1 Güvenilir olmayan internet sitelerinin adresleri

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ