ECZACILARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE!

BASIN AÇIKLAMASI


ECZACILARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE!
BU SON OLSUN!

Dün gece İstanbul’un Kâğıthane bölgesindeki nöbetçi eczanede, reçetesiz olarak antibiyotik satın almak isteyen bir şahıs, olumsuz cevap alması neticesinde tehditler ve hakaretler savurmuş, olay esnasında eczanede bulunan diğer hastaların ve bir sivil polisin müdahalesiyle eczaneden çıkartılmıştır. Daha sonra yakınlardaki bir lokantadan döner bıçağı alarak geri gelen şahıs, eczanenin kapısını kırarak içeri girmiş ve biri sivil polis olmak üzere iki hastayı yaralamıştır. Sivil polisin havaya ateş etmesi sonucunda eczaneyi terk ederek olay yerinden uzaklaşan söz konusu şahıs, kaçmak isterken yaralı olarak yakalanmıştır.

Değerli Basın Mensupları; 
Bu olay bir kez daha göstermiştir ki, ülkemizde her geçen gün artan sağlıkta şiddetin kurbanlarından biri de eczacılardır. Eczacılar reçetesiz ilaç vermediği yahut devlet adına muayene ücreti aldığı için her gün tepkiyle karşılaşmakta; saldırılar kimi zaman sadece mesleğini yapmaya çalışan eczacının canına kastedecek seviyeye ulaşmaktadır. Çünkü Sağlıkta Dönüşümle sağlık çalışanlarının içinde sokulduğu cendere her gün daraltıldığı gibi, can güvenliklerini sağlamaya yönelik önlemler noktasında gereken adımlar bir türlü atılmamaktadır. Oysa görülmelidir ki, reçetesiz ilaç vermekten kaçınan, muayene ücreti tahsil etmek zorunda bırakılan, ilaç katılım paylarını almak durumunda olan eczacı, hem gece nöbette hem gündüz saatlerinde eczanesinde, darp edilme, yaralanma ve yahut öldürülme riski ile karşı karşıyadır.

Sağlıkta şiddeti durdurmaya yönelik alındığı söylenen önlemler, şiddetin nedenlerine eğilerek bunları ortadan kaldıracak bir perspektiften yoksun olduğu, sadece sonuç odaklı olduğu için sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bütün hızıyla varlığını sürdürmektedir.

Geçmiş yıllarda pek çok örneği bulunan gerek eczacı meslektaşlarımıza gerekse tüm diğer sağlık çalışanlarına yapılan bu saldırılar bariz bir biçimde göstermektedir ki, meslek etiğine uygun olarak mesleklerini icra etmeye çalışanlar yaşamsal tehdit altındadır. Bu bağlamda sağlık alanında yaşanan şiddete dur diyecek, bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak, sonuçları değil nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir. Sağlık çalışanına daha fazla şiddet vakası ile karşılaşmak istemiyorsak göstermelik çözümler değil, acil ve kalıcı önlemlerin alınması elzemdir.

Bu doğrultuda ülkemizin dört bir yanında gece-gündüz eczanesinde halka sağlık hizmeti sunmaya çalışan eczacıyı şiddetten korumak için:


* Sağlık çalışanlarına şiddete karşı caydırıcı yasal önlemler alınması ve saldırganlara cezaların artırılması,
* Sağlık çalışanlarının kamu hizmeti verdiklerinin altının çizilmesi,
* Medyada sağlık çalışanının “saldırılabilir” biri olduğu izlenimini verecek şekilde haberlerden kaçınılması, 
* Sağlık çalışanları tarafından yapılan şikâyetlerin ya da tehdit bildirimlerinin kolluk ve diğer makamlar tarafından öncelikli olarak ele alınması,
* Nöbetçi eczanelere yapılacak devriye ziyaretlerinin sıklaştırılması, 
* Eczanelere özellikle gece nöbet esnasında aktif olarak kullanılmak üzere “Acil Butonu” koyulması gerekmektedir.

Meslektaşımıza yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, meslektaşımıza ve eczane çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak, tüm yetkilileri eczacıya ve sağlık çalışanlarına şiddete karşı birlikte hareket etmek üzere göreve davet ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 25.12.2015
Görüntülenme: 3617