HABERTÜRK YAZARI GÜNTAY ŞİMŞEK'İN 5 ARALIK 2013 PERŞEMBE TARİHLİ TEB BAŞKANI ECZ. ERDOĞAN ÇOLAK'I HEDEF ALAN KÖŞE YAZISINA VERİLEN CEVAP YAZISI

 

Sayın Güntay Şimşek

Habertürk Gazetesi’nin dünkü sayısında yer alan “Milli İlaç Noktasına Gelmişiz!” başlıklı yazınızda, seviyenin adeta yerlerde süründüğü ifadelerle şahsımı hedef almışsınız.


Söz konusu yazınızda son yıllarda maalesef giderek yaygınlaştığına tanık olduğumuz dar bilgiyle geniş meselelerde fikir beyan etmeye çalışan, bilmeyen üstelik bilmediğini de bilmeyen, bunu yaparken kahvehane üslubu ile “laf çakmayı” gazetecilik sayan zihniyetin mümtaz temsilcilerinden biri olduğunuzu ortaya koymuşsunuz.
 

Şahsımı kastederek “Arkadaşın ilaçta kalitenin nasıl düştüğü ve denetimin nasıl yapıldığı hakkında bir fikri bile yok” şeklindeki sokak arası maç muhabbetlerini kıskandıracak ifadeleriniz, bir sivil toplum örgütünün başkanı olmayı bir kenara bırakalım herhangi bir vatandaşın adının nasıl zikredilmesi gerektiğine dair asgari nezaketten yoksun olduğunuzun kanıtı. Ancak daha önemlisi; yüksek perdeden ahkâm kesmek yerine gazetecilik etiğinin gereklerini yerine getirip fikir alma, görüş öğrenme zahmetine katlansaydınız, herhalde keskin bir gözlem gücünün yansıması olduğunu söyleyemeyeceğimiz ifadelerinizi kullanmaktan kaçınır, üstelik merak ettiğiniz meselelerde aydınlanmış olurdunuz.
 

Gelelim yazınızın başlığı ve içeriğine. Milli İlaç Politikası’ndan bahsediyorsunuz. Ne güzel. Ancak dediğim gibi bizden görüş alma zahmetine katlansaydınız ya da en azından internette ufak bir gezinti yapsaydınız Türk Eczacıları Birliği’nin yıllardır milli ilaç politikasının kararlı savunucusu olduğunu görürdünüz. Yazınızda atıf da bulunduğunuz röportajla ilgili bazı noktaları tekrar açıklamakta ve hatırlatmakta fayda var: Türkiye’nin en önemli ilaç firmalarından biri yürürlükteki fiyatlandırma ve kur politikaları nedeniyle ilaç fiyatlarının giderek düştüğünü, bunun da ilaçta kalitenin azalması sonucu doğurduğunu söylüyor. Biz de diyoruz ki; söz konusu açıklama ilaç fiyatlarındaki düşüşlerin halk sağlığı açısından doğurabileceği boyutlar açısından vahim. Ancak Türk Eczacıları Birliği olarak biz, sürdürülebilir bir ilaç ve eczacılık hizmeti için güncel, gerçekçi, katılımcı ve acil bir ilaç bütçesine ihtiyaç olduğunu, başta sabit döviz kuru olmak üzere, ilaç fiyatları, geri ödeme sistemleri ve kamu kurum ıskontolarının mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğini, ilaçta kaliteden ve bulunabilirlikten ödün verilemeyeceğini yeni değil çok uzun zamandır dillendiriyoruz. Emin olun ekonomi ve sağlık ekonomisi alanında en az sizin kadar kafa yoruyoruz.

 Öte yandan okuduklarınızı anlamadığınızı düşünemeyeceğimden olsa olsa sadece röportajın başlığını okuduğunuz kanaatine varıyorum. Zira röportajın tamamını okumuş olsaydınız kalitesiz ilaçlarla ilgili mutlaka denetimin olduğunu, ancak burada salt denetimin ötesinde tam da ulusal sağlık politikasını ilgilendiren bir mekanizma geliştirilmesini gerektiren farklı bir durumun varlığına işaret ettiğimizi kavrar, böylece utanmak zorunda kalmazdınız.


Sayın Güntay Şimşek,
 

Sizi kendi adıma özür dilemeye davet edecek değilim, ancak belirli meselelerde kalem oynatmadan önce ciddiyete ve gazetecilik yapmaya davet etmek, sanırım hem bir vatandaş ve bir sağlık çalışanı olarak, hem de halk sağlığını önceleyen bir meslek örgütünün başkanı olarak hakkımdır.


Ecz. Erdoğan ÇOLAK
Türk Eczacıları Birliği Başkanı

 

Makale Tarihi: 6.12.2013
Görüntülenme: 1541