İnternetten Temin Edilen İlaçların Hemen Hemen Hepsi Sahte!

İNTERNETTEN TEMİN EDİLEN İLAÇLARIN HEMEN HEMEN HEPSİ SAHTE!

Değerli Basın Mensupları,

Sahte ilaç pazarı Türkiye'de giderek büyüyor. Cinsel gücü artıran, zayıflamayı sağlayan ve kanser ilaçlarının sahteleri gerçeklerinden ancak laboratuvarlarda anlaşılabiliyor. Görüntüsü, rengi ve ağırlığı bire bir kopyalanan ilaçların içinden kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik, antifriz çıkabiliyor.

İnternetten temin edilen “her 10 ilaçtan 8'inin sahte olması” çok vahim bir durumdur. ilaç, hekim kontrolünde eczacı danışmanlığında alınması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını hatta hayatını tehdit etmektedir.

İnternetten sadece sahte ilaç değil, bağımlılık yapan birçok madde de denetim dışında kolaylıkla sipariş edilebilmektedir. İnternetten ilaç, gıda takviyesi, dermokozmetik gibi ürünlerin satışının engellenmesi hem insan sağlığı hem de madde bağımlılığı ile mücadele açısından da son derece önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre sahte ilaç yalnızca Türkiye'nin sorunu değil, dünyadaki ilaçların yüzde altısı sahte. Bazı ülkelerde sahte ilaçların sayısı yüzde ellileri buluyor. Afrika'daki sıtma ilaçlarının çoğu sahte olduğu için bu ilaçların kullanımı sonrası ölümler meydana gelmektedir. Dünya çapında tam 75 milyar dolar değerinde bir sahte ilaç pazarı bulunduğu tahmin ediliyor. Sahte ilaç, öyle bir sektör haline geliyor ki, bu işi yapanlar gelişen teknolojiye çok hızlı ayak uydurduğundan sahte ilaçların dışarıdan bakılarak gerçeğinden ayırt edilmesi, hemen hemen imkansızdır. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda büyük bir savaş veriyor, özellikle geçen yıl internetten yapılan ilaç satışlarında gerçek adreslerini gizleyen sitelerden alınan ilaçların yarısının sahte olduğunu duyurdu.

Sahte İlaçlar, steril olmayan ve insan sağlığını riske atılacak ortamlarda üretilmektedir.

TEB İHBAR HATTI FAALİYETTE

Özellikle geçmişte ülkemizde internetten alınan sahte ilaçların kullanıma bağlı ölüm vakalarının görülmesinden dolayı bu vakaların artmasından ve internetten ilaç satışı artmasından endişe edilmektedir. Türk Eczacıları Birliği bu konuda önemli bir projeye imza atarak web sayfasına internetten ilaç satışı yapan sitelere yönelik ihbar hattını oluşturmuştur. İhbar hattımıza bugüne kadar 381 şikayetin gelmiştir ve bunlar ilgi birimlere ulaştırılmıştır. Sağlığımız için, sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz.

Unutulmamalıdır ki; “Eczane güvendir!”

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 14.03.2016