KANAL D'NİN HABERİNE CEVAP

SAYIN PELİN DİŞTAŞ

KANAL D GENEL YAYIN YÖNETMENİ

“REÇETESİZ İLAÇ SATIŞINA PARA CEZASI” HABERİ TAMAMEN YANLIŞTIR!

Dün akşam Kanal D ekranlarında izlediğimiz “reçetesiz ilaç satışının artık yasak” olmasının işlendiği haber pek çok bilgi yanlışlığını barındırdığı gibi, haberi izleyen vatandaşlarımızda da yersiz bir tedirginlik ve tepki oluşmasına neden olabilecek ifadeler içermektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımının ölümlere varabilecek sonuçlar doğurabileceği gerçeğinden hareketle halk sağlığını önceleyen ve bu doğrultuda halkımızı sürekli uyaran bir mesleğin temsilcileri olarak bizler, yaptığınız haberin hiçbir biçimde kabul edilebilir bir tarafının olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bazı gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

ANTİBİYOTİKLER ZATEN REÇETELİ SATILIYORDU

Haberde yer alan ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin “artık reçetesiz satılamayacağı” bilgisi, adeta gündemi hiç takip etmediğinizin kanıtı gibi. Zira, Türkiye’de son 5 yıldır antibiyotikler hiçbir biçimde reçetesiz verilmiyor, reçeteli verilmesi zorunlu olan ilaçlar da yine reçetesiz olarak verilmiyordu.
Öte yandan, haberinizdeki “reçeteler elektronik ortamda düzenlenecek” ifadesi de gerçekten gülünç. Çünkü, elektronik reçete uygulaması 15 Ocak 2013 tarihinde uygulamaya geçilmiş, şu anda da ciddi bir sorun yaşanmadan devam etmektedir. Kaldı ki, sizler de bunun haberini yapmıştınız.

HALKIN TAMAMINA YAKINI İLACINI SGK ARACILIĞIYLA ALIYOR

Haberinizdeki  “eczaneler sıkı denetlenecek” ifadesine gelince; Türkiye’de halkımızın tamamına yakını ilacını Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla eczanelerimizden geri ödeme kapsamında temin etmektedir. Dolayısıyla bizler zaten devlet ile sürekli temas halinde ve ciddi denetim mekanizmalarından geçerek ilaç temin hizmeti vermekteyiz. Ayrıca İlaç Takip Sistemi ile birlikte de, ilacın üretildiği andan itibaren hastamızın eline ulaşana kadar ki tüm süreç yine devletimiz tarafından çok sistemli bir biçimde takip edilmektedir. Böyle bir zincir içerisinde reçetesiz ilaçtan bahsetmek mümkün değildir.

“20 BİN TL CEZA TAMAMEN YANLIŞTIR”

Son olarak, reçetesiz ilaç satışı yapan eczacıya 1.000-20.000 TL arasında para cezası verileceğini belirttiğiniz ifade, bir niyet midir yoksa bilgi midir anlayamadık ama; Torba Yasa’da böyle bir para cezası söz konusu değildir. Bunun da acilen düzeltilmesi gerekmektedir.

Biz eczacılar eminiz ki; her koşulda hastalarımızın sağlığını koruyacağımız konusunda ettiğimiz yemini önemsediğimiz kadar, gazeteciliği meslek olarak kabullenmiş kişiler de, doğru ve tarafsız habercilik ilkesine bağlı kalacağı yeminini önemsiyorlardır. Buna olan inancımızla, 30.000 eczacı sizden özür beklemektedir!

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 13.12.2013