YENİ ŞAFAK GAZETESİ'NE CEVABEN

Sayın Cahit Saraçoğlu
Yeni Şafak Gazetesi Muhabiri

Bugünkü tarihli Yeni Şafak gazetesinde “Hastalar İlaç Gibi Geldi” başlıklı haber ile gerçeklerle bağdaşmayan, gerçeği çarpıtan ve saygın bir meslek olan eczacılığı töhmet altında bırakan bir habere imza atmış bulunuyorsunuz.

Hangi verilere dayanarak hazırladığınızı bilemediğimiz haberinizde, “Sağlık Bakanlığı’nın 1 Temmuz tarihli Genelgesi ile fiyatı 250 liraları bulan kanser ilaçlarının 4 liraya düştüğü” gibi bilgiyi servis ederek kamuoyunu yanılttığınız gibi herhalde daha sansasyonel olsun diye eczacıların akıllara durgunluk veren kârlara imza attığını çekinmeden ifade edebiliyorsunuz.

Sayın Saraçoğlu,

Haberinizde 250 liralık ilaçlarda eczacılara fahiş karlar elde ettiğini, yeni uygulama ile bu kardan eczacıların mahrum olduğu, dolayısıyla eczacıların buna itiraz ettiklerini ima etmeye çalışmaktasınız. Öte yandan, “uygulama ile devlet ve vatandaş kara geçecek” diyerek eczacıların bu ilaçlarda yüzde 35-40 oranında kar ettiğini, yaklaşık 560 milyon lira ceplerine para girdiğini iddia etmektesiniz. Tüm bu iddialar tarafınızca doğrulamaya muhtaçken; herhangi bir kanıt tespit etmeden ve sunmadan, hastalara ilaç temin ve tedarik hizmetini her türlü fedakarlık ve feragatle yapan, hiçbir zaman ilaç fiyatlarıyla ilgilenmeyen çünkü sağlıkta kaliteyi yükseltmek için çaba gösteren tüm eczacıları töhmet altında bırakan haberinizdeki ifadeleriniz ile, yanlış ve hatalı bir uygulamayı örtmeye çalışmaktasınız.

Bilmelisiniz ki, eczacılar, fiyatı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ilaçları İlaç Fiyat Kararnamesi kar hadlerine göre ecza depolarından alarak SGK’ya fatura etmektedirler. Yaptığınız bu haberle 30 bin üyesi bulunan bir mesleği karalamakta, kime hizmet edeceği belli olmayan bir skandala imza atmış bulunmaktasınız.

Yapmak istediğiniz şey eğer gazetecilikse, 250 TL’lik ilacı 4 TL’ye satan ilaç firmasını açığa çıkarıp kamunun kaynaklarını çar çur etmeyi engellemeye yönelik bir katkı olmalıydı. Ancak siz ne gazetecilik meslek ilkelerini, ne yayıncılık anlayışını önemsediniz; bütün bu gazetecilik değerlerini bir kenara bırakarak, eczacıları hedef tahtasına koydunuz.

Türk Eczacıları Birliği olarak, haberde bahsi geçen konuyla ilgili hem Sağlık Bakanlığı’na, hem SGK’ya hem de Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli müracaatları yapacağız, eczacıların haklarını ve menfaatlerini korumakla yükümlü ve ödevli bir meslek örgütü olarak, kimsenin ulu orta mesleğimizin itibarını zedeleyerek, eczacılar aleyhine bir algı operasyonuna girecek olan hiç kimseye müsaade etmeyeceğiz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 20.07.2015