STOK ZARARLARI HAKKINDAKİ ANTALYA ISPARTA BURDUR ECZACI ODALARI ORTAK DEKLARASYONU

Yürürlükte bulunan İlaç Fiyat Kararnamesi ile eczanelerimiz, ekonomik olarak sürekli bir geri gidişin içerisindedir. Eczacılık camiası tarafından artık kanıksanmış olan   ‘ Cuma Listeleri ‘ yle açıklanan ilaç fiyat indirimleri eczanenin mevcut varlığını eritir bir hal almıştır.

2011 Yılı Kasım Ayı’nda Sağlık Uygulama Tebliği’nde ve İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan değişiklikler ile ilaç fiyatları büyük oranda düşmüş ve kamu kurum iskontoları yüksek oranda artmıştır. Bu değişikliklerin yol açtığı zararların gerçekleşmesinin üzerinden dokuz aylık bir süre geçmesine ve mevcut hukuki düzenlemeye rağmen eczanelerimizin stok zararları karşılanmamıştır. Zarar artık katlanılamaz ve esnetilemeyecek bir noktaya ulaşmış ; adeta bıçak kemiği parçalayıp geçmiştir.

Eczanelerimizin stok zararlarının karşılanmaması konusunda en büyük aymazlığı ve sorumsuzluğu gösteren ilaç firmaları son bir yıl içerisinde ilaç pazarı ve harcamaları ile ilgili olarak kendisinden başka ne kamunun, ne ilaca ulaşımda sıkıntı yaşayan vatandaşların ne de ürününün perakende olarak hastaya ulaşımını sağlayan eczanelerimizin haklarını ya da menfaatlerini umursamadığını göstermiştir. Ülkemizde çoğu şey çabuk unutulabilir gibi görünsede eczacı bunu unutmayacaktır.

Bölgemizde şubeleri bulunan bazı ecza depolarının üst düzey yetkilileri ise bahse konu  ilaç firmalarıyla beraber hareket ediyor görüntüsünü vermektedir. Kestiğimiz stok zararı faturaları henüz bu ecza depoları tarafından kabul edilmemiştir.

İlaç Fiyat Kararnamesinde  açıkça “…eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından eczane depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir.” denmektedir. Büyük şirketlerin ilaç firmaları ve  ecza depoları aylardır hukuku çiğnemekte; alenen suç işlemektedir.

İçinde bulunduğumuz süreçte Türk Eczacıları Birliği’nce hem ilaç firmalarına hem de dağıtım kanallarına gerekli uyarılar yapılmıştır. Bu uyarılarda mücadelenin bölgelere indirileceği deklare edilmiştir.

Yapılan tüm görüşmelere ve iletilen taleplere rağmen, hukuksuzluğun içerisinde olmaya devam eden; ilaç firmalarıyla aynı anlayışı benimsemiş ve aynı yolda yürüyen bölgelerimizde şubesi bulunan ve faturalarımızı almamakta ısrar eden ecza depolarına, Antalya, Isparta ve Burdur Eczacı Odaları olarak geldiğimiz noktada, mevcut yasal düzenlemelerin ışığında; tüm gücümüzle top yekün mücadele edeceğimizi açık ve anlaşılır bir dille belirtmek isteriz. Bölgelerimizde faaliyet gösteren meslektaşlarımızın haklarının eksiksiz bir şekilde yerine konması için harekete geçilene kadar, hesapların kapatılmaması durumuna devam edileceğini aynı zamanda ve özellikle bundan sonra ki dönemde stok zararlarının artışının önlenmesi için firma kampanyalarına itibar edilmeyeceğini tüm ilaç sanayi ve dağıtım kanallarına açıkca bildirmek isteriz.

Tüm yurtta olduğu gibi bölgemizde bulunan Eczacı Odası Yöneticileri ve birlikte hareket ettiğimiz örgütlü gücün asıl sahibi meslektaşlarımız, geleceğini, halkın sağlığını, yaşamımızı hiçe sayan ilaç firmaları ve  dağıtım kanallarına pabuç bırakmayacak iradeyi ve mücadeleyi göstermeye devam edecektir.

10. Bölge Antalya Eczacı Odası

15. Bölge Isparta Eczacı Odası