UFUKTAKİ İLAÇ KRİZİ..

UFUKTAKİ İLAÇ KRİZİ

17.11.2011 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler ile ortaya çıkan yüzlerce ilaçtaki Kamu Kurum İskontosu problemi henüz aşılamamış olup,  hastalarımız ilaçlarına ulaşmada sıkıntılar çekmeye devam etmektedir. Eczacılar her zaman olduğu gibi bu süreçte de ellerini taşın altına koyup halk sağlığını önceleyerek ilaç ve eczacılık hizmetini sürdürmeye devam etmiştir.

1 Şubat 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki üç yıllık “İlaç temin protokolü” sona ermektedir. Yeni protokol döneminde hastalarımızı ve eczacılarımızı hiçbir şekilde ilgilendirmeyen Kamu Kurum İskontosunun farklı uygulanması ile oluşan hasta ve eczacı mağduriyetlerini yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle imzalanacak olan yeni protokolde Kamu Kurum iskontosu diye adlandırılan uygulamayı kabul etmeyeceğimizi beyan ediyoruz.

Eczacılar ile hiçbir ilgisi olmayan ve mesleklerini icra edemez hale getiren muayene katılım payı ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsil edilmesi uygulanmasının yeni protokolde yer almamasını istiyoruz.

Taleplerimizin karşılandığı bizlere bir nebze nefes aldıracak, hastalarımızın ilaç ve eczacılık hizmetine ulaşmasında kolaylık sağlayacak bir protokolün hayata geçmesini istiyoruz.

Sürecin başından bu yana mesleğimizi yapamaz hale getiren yaklaşım ve tutumlara karşı hep sorgulanabilir, çözülebilir, kavgacı olmayan tutumumuzu koruduk.  Sabır ve inatla gün be gün “iyi niyet” gösterileceği beklentisi ile oyalandık. Sürekli gündem değişiklikleri ile gerçek sorunlarımıza gerekli duyarlılığın gösterilmediğini gördük.

Bu durum konusunda yetkilileri son kez aklı selim davranmaya davet ediyor gösterilen bu iyi niyet tutumlarına kayıtsız kalınmamasını bekliyoruz.

03 Ocak 2012 tarihinden bu yana Türk Eczacıları Birliği tarafından sürdürülen görüşmeler ve yoğun mesailere rağmen henüz bir mutabakata varılmadığı gerçeğiyle hastalarımızı ve eczacılarımızı mağdur edecek olan protokolsüz günlerin yakın olduğunu görüyor ve bu durumu endişe ile karşılıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Makale Tarihi: 31.01.2012