BAŞBAKAN SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN DÜN YAPMIS OLDUĞU AÇIKLAMA HAKKINDA

27.12.2009 tarihinde ( dün ) Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan katılmış olduğu bir açılış töreninde yaptığı konuşmada “marketlerde eczane açılmasına ilişkin düzenleme yapıldığını” açıkladı.

Bizler, bu açıklamanın ilgili bürokratların Sayın Başbakan’ı yanlış yönlendirmesi sonucu yapıldığına inanıyoruz.

Aynı bürokratların 4 Aralık günü eczanelerin önemli bir kısmının kapanmayacağını ileri sürdüğünü; ama 4 Aralık’ta her siyasi görüşten, Türkiye’nin her yerinde eczacıların  % 100’e yakınının eczanelerini kapattığını hatırlatıyoruz.

Aynı bürokratların, 24.000’e yakın eczacının gönderdiği “Birliğim olmadan sözleşme imzalamayacağım” dilekçelerine rağmen, 16 Ocak gününe kadar binlerce eczanenin tek tek sözleşme imzalayacağı yönünde telkinde bulunduğunu, ama bunun da gerçekleşmeyeceğini gördüklerini biliyoruz.

Bizler, ilaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastalarımızın yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır ifade ediyoruz. Dünyada sadece Amerika’da yaygın olarak uygulanan bu sistem, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yöneliktir. Amerika bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülkedir. Bunun hükümetimizin “tasarruf” yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Sadece reçetesiz ilaçlarını markette sattıran bazı Batılı ülkelerin bundan bile geri dönmeye başladıklarına dikkati çekiyor, bu sistemin Türkiye’de uygulanmasının akılcı olmayan ilaç kullanımının, buna bağlı sağlık zararlarının ve maliyetlerinin katlanarak artıracağının altını çiziyoruz.

Sorunun çözülmesinin yolu, hasta sağlığını ve eczacılık mesleğini tehlikeye atmak, ortadan kaldırmak değil, eczacıların ve hastaların yaşamasına izin verecek düzenlemeler yapmaktır.

Türk Eczacıları Birliği, eczacının, hastanın ve kamunun yararını aynı anda ve birlikte gözetecek çözümlerden her zaman yana olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.

Bu vesileyle, Sayın Başbakan’ı doğrudan bilgilendirmek amacıyla geçtiğimiz günlerde ilettiğimiz randevu talebimizi yeniliyoruz.  Sayın Başbakan’ın müdahalesi ile eczacılarımızın birikmiş sorunlarını çözecek, hastalarımıza hak ettikleri ilaç eczacılık hizmetinin sunumunu sürdürecek, yeni sorunlar değil var olan sorunlara çözüm üreten bir sözleşmenin 15 Ocak tarihine kadar Birliğimiz ve SGK arasında imzalanabileceğine olan inancımızı tekrarlıyoruz.

Saygılarımızla,

MERKEZ HEYETİ