BASIN AÇIKLAMASI: KORKULAN OLDU: “ALTIN ÇİLEK” HAPI ÖLÜM GETİRDİ

BU NE İLK NE DE SON OLACAKTIR!!!

Türk Eczacıları Birliği olarak kısa bir süre önce yaptığımız basın açıklamasıyla 'altın çilek' isimli bitkisel kaynaklı ürünün sağlık üzerindeki ciddi tehlikeleri karşısında kamuoyunu bilgilendirmiş ve halkımızı bu konuda uyarmıştık. Yetkililer harekete geçmeyip, gerekli önlemleri acilen almazlarsa bu durum ne ilk ne de son olacaktır.

Değerli Basın Mensupları,

Son dönemde oldukça popüler bir hal alan ve mucizevi bir ürün olarak lanse edilen “altın çilek” hapının halk sağlığı üzerinde oluşturacağı ciddi sağlık sorunlarına yönelik büyük endişelerimiz olduğunu siz değerli basın mensupları aracılığıyla tüm halkımızla paylaşmıştık. Bugün öğrendiğimiz üzücü haberle bu endişemizde ne kadar haklı olduğumuzu maalesef ki üzücü bir olayla öğrenmiş bulunmaktayız. Habere göre Bartın’da yaşayan 50 yaşındaki Fatma Sinaplı adlı vatandaşımız, zayıflamak ümidiyle neredeyse tüm sağlık sorunlarına deva olduğu iddia edilen “altın çilek” hapını internetten alıp kullanmış ve hayatını kaybetmiştir.

İlacın tek gerçek uzmanı olarak biz eczacılar; ister bitkisel ister kimyasal kökenli olsun bugüne kadar masum gibi gösterilmeye çalışılan bitkisel ürünlere ilişkin ciddi tehlikeler konusunda her daim farkındalık oluşturmaya çalıştık. Türk Eczacıları Birliği olarak, bu tür bitkisel kaynaklı olup da farmasötik forma getirilmiş ilaç formundaki ürünlerin yani ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının sadece Sağlık Bakanlığı onayı ile sadece eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ancak bu tür ürünler maalesef hala Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan ruhsatlanmakta, büyük bir denetimsizlik nedeniyle internetten veya başka yerlerden gelişigüzel satılmaktadır.

ALTIN ÇİLEĞİ ANALİZ ETTİRİYORUZ

Öncelikle söz konusu meyve ile ilgili yeterli düzeyde bilimsel bir çalışma yapılmış değildir. Ürünün içeriğinde ne olduğuna ilişkin detaylı analizler yapılmamıştır.  Bu duruma bir açıklık getirebilme ümidiyle Merkez Heyetimizin aldığı bir kararla Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, gündemde fazlasıyla yer almış bir ürün olan “altın çilek” hapından numuneler aldık. Bu numuneleri analiz ettirdikten sonra,  “içeriğinde ilaç var mıdır yok mudur?” yani “gösterildiği gibi masum mudur değil midir?” hepsi ortaya çıkacak ve bu soruların cevaplarını kamuoyuyla paylaşacağız.

Unutulmamalıdır ki; ilaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan hele hele halk sağlığını düşünmeden sadece kar amacıyla hareket eden internet sitelerinden alınarak tüketilmesi, insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirmektedir. Bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda yetkilileri acilen göreve davet ediyor ve tüm toplumu bir kere daha uyarıyoruz. Bir kez daha üstüne basa basa belirtmeliyiz ki; bitkisel kaynaklı ilaç formundaki tüm ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve denetlenmelidir. Unutmayınız ki sağlığınız her şeyden değerli.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 16.05.2011