FİYAT DÜŞÜŞÜNÜ VE/VEYA KAMU KURUM İSKONTOSU ARTIŞINI UYGULAMAYAN FİRMALARIN TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ'NE BİLDİRİMİ HAKKINDA

3 Aralık 2009 Aralık 2009 tarihli 27421 Sayılı (Mükerrer) Resmî Gazete'de, "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” yayımlanarak, 18 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararname değişikliği ile ilaç fiyatlarının belirlenmesi için uygulanacağı bildirilen  %60-60 oranı, %66-66 olarak düzenlenmiş ve bu orana göre fiyatı değişecek ilaçların listesi İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilmiştir.

Yayımlanan Kararnamenin 2. maddesinde, fiyat listesinde yapılan değişikliklerin yayımlandığı tarihten “5 iş günü” sonra uygulanacağı belirtildiği halde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, provizyon sisteminde yapılan düzenleme ile, fiyat düşüşleri için “5 iş günlük” süre beklenilmeden, kamu kurum iskonto artışı ile birlikte 04.12.2009 tarihi itibariyle yeni fiyatlar da yürürlüğe konmuştur.

Ancak, Birliğimize, provizyon sistemindeki düzenlemeye rağmen bazı ilaç firmaları tarafından fiyatı düşen ve/veya kamu kurum iskontosu artan ürünleri depolar aracılığıyla eczanelere eski fiyatından satıldığı, düşük fiyatla satış yapılması için Kararnamede belirtilen “5 iş günlük” sürenin beklendiği, bazı ilaç firmalarının ise, fiyat düşüşünü ya da kamu kurum iskontosu artışını hiçbir zaman yansıtmayacakları yönünde bildirimler ulaşmaktadır. Örneğin TERIL CR 400 MG 20 TB isimli ilacın kamu kurum iskontosu 4 Aralık 2009 % 23 olarak uygulanmaya başlamış olup provizyon sistemi de yeni orana göre düzenlenmiştir. Ancak, ilgili firması tarafından bu ürün hala depolara  %11 kamu kurum iskontosu ile satılmakta, depolar tarafından da eczanelere sadece %11 iskonto yansıtılmaktadır.

Konuyla ilgili olarak, Birliğimiz tarafından ecza depolarına ve kooperatiflerine gönderilen yazılarımız ile, bu tarz uygulamada bulunan ürünlerin taraflarınca alınmaması, eczanelere satılmaması ve ivedi Birliğimize bildirilmesi talep edilmiş, ayrıca İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak gereğinin yapılması talep edilmiştir.

Bununla birlikte, eczanelerimiz tarafından, depolardan ilaç siparişi alındığında, faturalardaki iskonto oranlarının kontrol edilmesi, fiyatı ve/veya kamu kurum iskontosu 04.12.2009 itibariyle değiştiği halde faturada eski fiyatların ve/veya oranların kullanıldığının tespiti halinde, bu ilaçların ve firmalarının isimlerinin ivedi olarak [email protected] veya [email protected]  e-posta adreslerine bildirilmesi önemle rica olunur.

Makale Tarihi: 12.12.2009