KAREKODSUZ İLAÇLAR KONUSUNDA TEB MERKEZ HEYETİ’NİN SAĞLIK BAKANI SAYIN PROF.DR.RECEP AKDAĞ İLE YAPTIĞI GÖRÜŞME HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Merkez Heyetimiz, 29.06.2010 Pazartesi günü (dün) saat 18.00’de Sağlık Bakanı Sayın Prof.Dr.Recep Akdağ ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve Sayın Bakana, eczanelerde bulunan karekodsuz ilaçlarla ilgili olarak, 30.06.2010 tarihi itibariyle gelinen son durum hakkında bilgi verilmiştir.

Görüşmede, karekodsuz ilaçlarla ilgili sorunun tamamen aşılması için, bu ilaçların mevcut haliyle satışı için sene sonuna kadar süre tanınması gerektiği ifade edilmiş; ancak Sayın Bakan’ın, yapılan Yönetmelik değişikliği nedeniyle bunun mümkün olmadığını bildirmesi üzerine, karekodsuz ilaçların karekodlu hale getirilmesi için 01.07.2010 tarihinden itibaren ek süre verilmesi talep edilmiştir.

Sayın Bakan, karekodsuz ilaçların G2D ile etiketlenme işlemleri için 1 (bir) aylık bir ek süre tanınmasının söz konusu olabileceğini  bildirmiştir. Ancak, karekodlama için verilecek ek sürenin, geri ödeme kurumları tarafından bağlayıcı olmayacağı ve bu nedenle, verilecek ek süre boyunca karekodsuz ilaçların mevcut uygulamada olduğu gibi kupür ve barkodu kesilerek verilmesi için de düzenleme yapılması gerektiği Merkez Heyetimiz tarafından Sayın Bakana ifade edilmiştir.  Sağlık Bakanı, konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile görüşeceğini, karekodsuz ilaçların kupürü ve barkodu kesilerek verilebilmesi için ek süre sağlanması konusunda destek vereceklerini ifade etmiştir.

Ancak, şu ana kadar, Sayın Bakanlar tarafından Merkez Heyetimize yapılmış bir bildirim bulunmadığından, mevcut düzenlemeler doğrultusunda, 01.07.2010 tarihinden itibaren, KAREKODSUZ ilaçların kupür ve barkodu kesilerek satışı mümkün olmayacaktır.

Konu hakkında Birliğimiz ve Bölge Eczacı Odaları tarafından yapılacak olan duyuruların takip edilmesini, aksi bir duyuru yapılmaması halinde, yarından itibaren bu ilaçların reçete karşılığında kupür ve barkodu kesilerek verilmemesi ve satılmamasını önemle duyururuz.

MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 1.07.2010