KAREKODSUZ ÜRÜNLERİN KAREKODLU HALE GETİRİLMESİ SÜRECİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Konu: Karekodsuz ürünlerin karekodlu hale getirilmesi süreci hakkında bilgilendirme

Bilindiği gibi, eczanelerde bulunan karekodsuz ilaçların karekodlu hale getirilmesi amacıyla, Birliğimiz tarafından yapılan çalışma sonucunda, TEBEOS ve diğer eczane paket programları üzerinde “Karekodsuz İlaç Bildirim” modülü oluşturulması sağlanmış ve  bu modül aracılığıyla eczanelerde bulunan karekodsuz ürünlerin ecza depolarına ve kooperatiflere bildirimi sağlanmıştır.

Bu bildirimlere ait tüm veriler, ecza depoları ve kooperatifler tarafından ilaç firmalarına gönderilmiş, firmalar tarafından da ihtiyaç duyulan miktarda G2D (geçici karekod) hazırlanarak, karekodsuz ürünlerin karekodlu hale getirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Firmaların ve depoların bu işlemlerin tamamlanması için belli bir operasyon süresine  ihtiyaç duyulduğunu bildirmeleri üzerine, 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere, 10 GÜNLÜK süre verilmesi yönünde karar alınmıştır. Ancak bu tanınan sürenin eczaneleri kayba uğratmaması için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Bu doğrultuda, 1 Temmuz 2010 tarihinde TEKB ve Ecza Depocuları Derneği ile yapılan değerlendirmelerin sonucunda, sürecin yürütümü aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

1) TEBEOS ve diğer eczane yazılımları üzerinden depolar ve kooperatifler aracılığı ile ilaç firmalarına bildirilen karekodsuz ilaçların 9 Temmuz Cuma akşamına kadar G2D ile etiketleme işlemini bitirmesi sağlanacaktır.

2) 10 Temmuz Cumartesi günü eczanelerin  elinde kalan geçici karekodlanmamış ürünlere ilişkin stokları bildirmeleri istenecek, alınan bildirimler doğrultusunda iade planı oluşturulacaktır.

3) 12 Temmuz Pazartesi günü etiketleme yapılmamış ve iadeye konu olan tüm ürünler için iade süreci başlatılacaktır. İade birebir mal takası şeklinde yapılacaktır.

4) Depolarda eczane ürünleri için etiketleme yapılmayacak ve depolara gelen karekodsuz ürünler, doğrudan üretici yada ithalatçı firmalarına  gönderilecektir.

5) Bu süreçte, eczanenin stoklarındaki ürünü satamayacak olmasından kaynaklanacak olan kaybının telafi edilebilmesi için; eczanelerin 1-15 Temmuz aralığında yapacağı alımlar için depo tarafından 15 gün ek vade sağlanacaktır.  Özel nedenlerle vadeli alım yapamayan yada yapmayan eczanelerde uygulama bu vadeye karşılık gelecek bir  ek ıskonto verilmesi suretiyle gerçekleştirilecektir.

Eczanelerde bulunan ilaçların % 25’inin karekodsuz olduğu gözönüne alındığında, bu düzenleme ile, eczanelerin 1-15 Temmuz tarihleri arasında yapacağı tüm alımların ödemesine yapılan 15 günlük bir öteleme karekodsuz ürünler için yaklaşık 60 günlük bir ek vadeye karşılık gelecektir.

6) Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra, herhangi bir nedenle eczane stoklarında, halen karekodsuz ilaçlar bulunması durumunda, bu ilaçları

Makale Tarihi: 7.07.2010