MERCK SHARP&DOHMENİN VADE VE TİCARİ İSKONTOLARLA İLGİLİ YAPTIĞI DÜZENLEMELER HAKKINDA

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA,

İlgi : 07.07.2009 tarih, 36.A.00.006041 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda belirtildiği gibi, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından alınan kararla, ilaç firmalarının son dönemde ilaç alım koşullarına dair hayata geçirdikleri değişikliklerin yarattığı sorunların belirlenmesi ve çözümü ile ilgili çalışma yapmak üzere bir komisyon kurulmuş ve ilaç firmalarının ticari iskontosu “0”, vadesi 90 günün altında olan ürünleriyle ilgili çalışmalar başlatılmıştı.

Yaşanan süreç ve yapılan çalışmaların ardından, Merkez Heyetimiz, firmalar tarafından, vadenin en az 90 gün olarak, ticari iskontonun da eşdeğerleri bulunanlara en az % 7, bulunmayanlara ise, en az % 4 olarak uygulanmasını referans olarak belirlemiş ve ilk olarak, Servier İlaç ve Araştırma A.Ş. tarafından gerekli düzenlemenin yapıldığı bildirilmişti.

Merkez Heyeti Başkanı ile Üyelerinin ve Oda Başkanlarının bulunduğu heyetin firmalarla görüşmeleri sonucunda, Servier’in ardından, 15.05.2009 tarihi itibariyle tüm ürünlerinin vadelerini 90 güne çıkarmış bulunan Merck Sharp&Dohme İlaçları Ltd.Şti tarafından, belirlenen referansa uygun düzenlemeler yapılmış olup, Birliğimize gönderilen 23.07.2009 tarihli yazı ile, 01.08.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, “Ezetrol”, “Januvia” ve “Inegy” dışındaki tüm ürünlerinde, eşdeğerleri bulunanlara % 7, bulunmayanlara ise, % 4 olarak ticari iskonto uygulanacağı bildirilmiştir.

MSD tarafından, “Ezetrol”, “Januvia” ve “Inegy” için, co-marketing ve uluslararası farklı anlaşmalar içinde bulunduklarından şimdilik iskonto uygulanamadığı, sorunun en kısa sürede aşılarak bu üç ürün içinde iskonto uygulamasına geçileceği ayrıca bildirilmiştir.

Eczacıların ticari anlamda varlıklarını sürdürebilmeleri açısından büyük öneme sahip ilaç alım koşulları ile ilgili gösterdiğimiz mücadeye, odalarımızın ve üyelerimizin vermiş olduğu destek, örgütlü gücümüze güç katmıştır. Bu konuda gerekli özeni göstermeyen diğer ilaç firmaları ile de gerekli görüşmeler yoğun bir şekilde devam etmekte olup, bundan sonrasında da eczacılık mesleğini tehdit eder boyutta yapılacak olan her türlü olumsuz değişiklikler karşısında göstereceğimiz mücadeleye vereceğiniz desteğe olan inancımla saygılar sunarım.

Ecz.Özgür ÖZEL

MSD'nin Yazısı İçin Tıklayınız...

Makale Tarihi: 23.07.2009