Antalya Körfez Gazetesi "Döviz Sağlığımızı Vurdu"

Döviz kurundaki önlenemez artış, ilaç sektörünü de vurdu. Yabancı ilaç firmaları fiyatlarda iyileştirme istiyor, bakanlık buna yanaşmıyor. Anlaşmazlık nedeniyle ilaç stoğunun erimesi, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getiriyor

Eczacılar Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Ertekin, dövizdeki kur artışının yurtdışından temin edilen ilaçların sayısını azalttığını, ilaç stoklarının erimesine yol açtığını belirterek, "İthal ilaçlarda fiyatlar firmaların istediği fiyat baremine çekilemediği, bakanlık verdiği fiyatı değiştirmediği için ilaç depoya inmiyor. Daha az ilaçla hizmet vermek zorunda kalıyoruz, eczacı hastasıyla baş başa kalıyor" dedi.

AVRUPA'DA 60 TÜRKİYE'DE 27 LİRA

"İthal ilaçta Euro kurumuz 2.76 TL. 10 Euroluk ilaç Avrupa'da 60 lira karşılık bulurken, bakanlığımızın fiyat kararnamesinde 27 lira 60 kuruş. Üretici firma bu fiyatlarla Türkiye'de bulunmayı kabul ederse ürünü satıyor. 'Ben bu fiyatı kabul etmiyorum, benim 10 Euro'mun güncel değeri sizin para biriminiz üzerinden 60 TL olarak gerçekleşsin' derse, bu satış ve ülkeye ürün girişi gerçekleşmiyor" diyen Ertekin, "Geçtiğimiz gece dolar 7.30'ları vurdu. Kur artışını artık sosyal medya bile takip edemez duruma gelmişken bunları ülkeye belli şartlarda sokan üreticinin bu işin altında durabilmesi fiziken zor" ifadelerini kullandı.

11 LİRAYA MALETTİĞİNİ 10 LİRADAN SATAR MI?

"Ürünün depoya maliyeti 9 lira iken 10 liraya satılıyor. Dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda ürünün depoya maliyeti kur farkı gibi nedenlerle 11 liraya yükselebiliyor. Ürünün bu durumda da 10 liradan satılması gerekiyor" diyen Mehmet Ertekin, "Firmanın 11 liraya mal ettiği ürünü 10 liradan satması mümkün mü? Değil. Dolayısıyla firma bu tür ürünleri olabildiğince azaltıyor. Bir geçit, bir hendek üzerinden geçiyoruz. Bu hendeği geçene kadar; bakanlıktan yeni fiyat alana, sistem düzelene kadar, firma zararını asgariye indirmek için sevkiyatı durduruyor ya da azaltıyor. Sevkiyat durduğunda biz ilaçsız kalıyoruz" şeklinde konuştu.

ŞEKER HASTASIZA İLAÇ VEREMEZSEK NE YAPACAĞIZ?

"Burada sorun eczacıların kârı, zararı değil. Eczacının kazancı standarttır, değişmez. Bizim zararımız maddi olmaktan çok manevi" diyen Mehmet Ertekin, "İnsülin preparatları örneğin, bunlar ülkemize dövizle giriyor. Şeker hastalarımıza bunları veremezsek ne yapacağız? Diyabet bekletilebilir bir sorun değil. İnsüline bağlı hastalarımıza ilaç bulmak zorundayız. Hiper tansiyon, glokom - göz tansiyonu hastaları, Allah korusun kanser hastası gibi üst gruptaki düşünmek bile istemiyorum. Onların tamamı ülkeye ithalat yoluyla geliyor. Fiyatlandırma yapılamazsa bu ilaçların ülkeye girmesinden firma imtina eder" sözlerine yer verdi.

700 İLAÇ PİYASAYA SÜRÜLEMEYECEK

Hastaya “İlacımız yok” demenin eczacılar için büyük problem olduğunu, ilaç yokluğunda sorunu bu ilaçların eşdeğeriyle çözme yoluna gittiklerini belirten Ertekin, eşdeğer ilaçların da ithalat yoluyla ülkeye girdiğini, kesin çözümün yerli ilaçların üretilmesiyle mümkün olacağını söyledi. Fiyatlandırma politikası ekonomik şartlarını bozduğu için 700 civarında yerli ilacın piyasaya sürülemeyeceğinden bahsedildiğini vurgulayan Ertekin, "Bu ilaçları üreten firmalar hastalarımıza teminatımızı sağlayan firmalar. Üretim bandımızın bozulması anlamına gelen bu durum bizi çok zorlar. Önümüzdeki günlerde Türk Eczacılar Birliği'nin de bir açıklaması olacak" dedi. Mustafa KOÇ

Haber Linki>> http://antalyakorfez.com/haber/23074-doviz-sagligimizi-vurdu

Makale Tarihi: 15.08.2018
Görüntülenme: 1345