YeniYüzyıl Gazetesi "Döviz Artışı İlacı da Vurdu"

Döviz artışı ilacı da vurdu
Döviz kurundaki hareketliliğin, ilaç fiyatlarını etkilemediğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Dolar kurundaki artış fiyatları değil, ilaçların bulunabilirliğini etkiledi” dedi.
Gündem Haberi
Döviz artışı ilacı da vurdu

Türk Lirasının döviz karşısında erimesi ilaç sektörünü de etkiledi. Herhangi bir artışın beklenmediğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “İlaç dışı gıda takviyelerine peş peşe fiyat artışları geliyor. Bizim fiyatları yükseltmemiz ekonomi açısından çok doğru değil. Yakın zamanda bir zam beklentimiz yok. Sanayinin bir beklentisinin olduğunu ve bu konuda toplantı yapıldığına dair bir duyum aldık” ifadelerini kullandı.

“Mahkumiyetimizi ortadan kaldırırız”

Milli ilaçların Türkiye ekonomisini olumlu bir şekilde etkileyeceğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Milli ilaç yani yerli eşdeğer ilaçlar kullanılması, eczacılığın ve sanayinin elinde olan bir şey ve bunun için planlamalar yapılıyor. Kendi ilaçlarımızı kullanmamız bizim yurtdışına bağımlılığımızı kaldıracak. Fabrikalarımız ilaç üretimi konusunda yeterli. Bugüne kadar yurtdışından hazırını alıyorduk, şimdi kendimiz üretebilirsek mahkumiyetimizi ortadan kaldırırız” şeklinde konuştu.

“Sağlık çok önemli”

Halka milli ilaçlara yönelmesi konusunda çağrıda bulunan Mehmet Ertekin, “Sonuçta ilaçlar dövize endeksli ve sağlık çok önemli bir konu. Halkımızın eşdeğer ilaç konusunda, sağlık profesyonelleri olan eczacılarımıza güvenmelerini bekliyoruz. İlaç bulma konusunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Hastaların sorun yaşamaması adına ilaçların yerli eşdeğerlerini tercih edilmesini rica ediyoruz” diye kaydederken ilaç dışı takviye ürünlerinde, ilaçta olduğu gibi sabit fiyatlarla devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yardımcı eczacı

Yardımcı eczacılık hakkında bilgi veren Mehmet Ertekin, “2018'de mezun arkadaşlarımızın bir yıl eczacı olarak çalışmaları gerekmektedir. Bu yasal bir zorunluluk oldu. İş girişlerini yaptırıp, kanunla belirtilen maaşla çalışmaları gerekiyor. Bu durum serbest eczane açmak isteyen arkadaşlarımızı ilgilendiriyor. Bir yıllık görevlerini yerine getirmeden eczane açamıyorlar” sözlerine yer verdi. Eda Yüzer (ÖZEL)

Haber Linki>> http://akdenizdeyeniyuzyil.net/haber-doviz-artisi-ilaci-da-vurdu-25549.html

Makale Tarihi: 6.09.2018