BASIN AÇIKLAMASI:ZAYIFLAMA HAPLARINDAKİ TEHLİKE DEVAM EDİYOR

HALK SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR!!!

Dün çeşitli basın yayın organlarında yer alan Balıkesir’de zayıflamak için radyodan reklamını duyup sipariş ettiği “zayıflama hapı”nı kullanan 35 yaşındaki Nilüfer Gülmez’in, iddiaya göre zayıflama hapını kullandıktan bir süre sonra kalp çarpıntısı şikayetiyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldığı yönündeki haberleri büyük bir kaygı ve üzüntüyle okuduk.

Türk Eczacıları Birliği olarak bizler; “zayıflama hapları” nın sağlık üzerindeki ciddi tehlikeleri karşısında kamuoyunda bir farkındalık yaratmak için daha önce sayısız basın açıklaması yaparak halkımızı bu konuda defalarca uyardık. Yetkililer harekete geçmeyip, acilen gerekli önlemleri almazlarsa yaşanan bu “sağlık skandal” ı maalesef ki artarak devam edecektir.

Değerli Basın Mensupları,

Son dönemde reklamı ve dolayısıyla da satışı bir hayli artan “zayıflama hapları” nın, insan hayatına mal olabilecek boyuttaki tehlikesine dikkat çekerek, bu konuyla ilgili büyük endişelerimiz olduğunu daha önce birçok kez dile getirmiştik. Dün öğrendiğimiz üzücü haberle bu endişemizde ne kadar haklı olduğumuzu ne yazık ki bir kez daha öğrenmiş bulunmaktayız. Balıkesir’de yaşayan Nilüfer Gülmez adlı vatandaşımız, kilo verebilmek ümidiyle aldığı “zayıflama hapı” nı kullanmış ve kalp çarpıntısı şikayetinin ardından fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştır.

İlacın tek ve gerçek uzmanı olan biz eczacılar; bitkisel olduğu için hiçbir yan etkisi yokmuş gibi gösterilmeye çalışılan bu tür ürünlerin kullanımının, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği yönünde her daim halkı bilinçlendirmeye çalıştık. Türk Eczacıları Birliği olarak, bu tür bitkisel kaynaklı farmasötik forma getirilmiş ilaç formundaki ürünlerin yani ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının sadece Sağlık Bakanlığı onayı ile halka ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ancak bu tür ürünler maalesef hala Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmaktadır. Dolayısıyla halkımızın dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi; bu tür ürünleri alırken mutlaka Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmış olmasına özen göstermeleridir.

İÇERİKLERİ BELLİ BİLE DEĞİL

Değerli Basın Mensupları;

Piyasada yoğun ve şuursuz bir şekilde reklamı yapılan bu tür ürünlerin birçoğu ile ilgili yeterli düzeyde bilimsel bir çalışma olup olmadığı bile belli değildir. Unutulmamalıdır ki; ilaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan hele hele halk sağlığını düşünmeden sadece kar amacıyla hareket eden internet sitelerinden alınarak tüketilmesi, insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirmektedir.

Bu ürünlerin reklamı, satışı ve kullanımı konusunda yetkilileri acilen göreve davet ediyor ve tüm toplumu bir kez daha bu tür ürünleri sadece eczaneden almaları konusunda uyarıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 22.07.2012