Basın AÇıklaması: Eczacılar Bonzai İle Mücadele İçin Kolları Sıvadı

 

Okullarda Madde Bağımlılığı Konusunda Eğitimlere Başlıyoruz

Türk Eczacıları Birliği başlatacağı yeni proje kapsamında, son yıllarda kullanımı giderek artan ve son derece tehlikeli olan Bonzai kullanımını önlemek için yeni bir proje başlatıyor. Proje kapsamında, her bölgeden seçilen eczacılar, kendi mesleki bilgilerinin yanında uzmanlardan alacakları eğitim sonrasında okullarda eğitim vermeye başlayacaklar.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın, başlattıkları madde bağımlılığı ve Bonzai eğitimi projesi hakkındaki basın açıklamasıdır;

Değerli Basın Mensupları,

Ülkemizde 2011 yılında Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından ülke örnekleminde ilk kez yapılan Türkiye’de Genel Nüfusta Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış Araştırması ve Türkiye’de Okullarda Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış Araştırması sonuçlarına göre esrar dâhil herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez deneyenler 15-64 yaş grubunda %2,7, 15-16 yaş grubunda ise % 1,5 olarak belirlenmiştir. 2012 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda ortaya çıkan oranlar ise şu şekildedir: 15-24 yaş grubunda yaşam boyu uyuşturucu madde kullanımı %2,9 iken, 25-44 yaş grubunda %2,8, 45-64 yaş grubunda %2,3’tür. 

Türkiye’de son bir yılda doğrudan madde kullanımına bağlı ölümlerde bir önceki yıla göre neredeyse 4 misli artış görülmüş ve toplum sağlığını ciddi biçimde riske sokan boyutlara ulaşmıştır. Özellikle gençler arasında son yıllarda en çok kullanılan madde olan Bonzai, yeni bir sentetik bağımlılık yapıcı maddedir. 
Esrarın etkili maddesi olan delta-9-tetrahidrokannabinol ve JWH maddeleri olarak bilinen JWH-018, JWH-073, JWH-200 ve CP-47,497 gibi naftoilindollerin, naftoilpirollerin ve kannabisikloheksanol gibi muhtelif sentetik maddelerin bitki yapraklarına emdirilmesi veya püskürtülmesiyle elde edilen bitkisel sigara karışımı olan bu madde, bazen analizle saptanabilen veya saptanamayan birçok başka uyarıcı veya hayal gördürücü (halüsinojen) kimyasalın da içeriğe eklenmesi ile oldukça tehlikeli bir karışım olarak sunulabilmektedir.

Bonzai’yi diğer maddelerden ayıran en temel faktör, karışımın içeriğine göre tek başına kullanılan ve bilinen diğer maddelerden çok daha hızlı ve şiddetli bağımlılık oluşturmasıdır. Bu nedenle, tek seferlik denemeler hızlı ve şiddetli bağımlılık gelişmesi açısından ciddi bir risk teşkil etmektedir. Ayrıca şizofreni belirtileri, panik ataklar ve epilepsi nöbetleri ilk kullanımda dahi ortaya çıkabilir. İlave olarak ilk kullanımla ani ölüm riski de söz konusudur. Bu nedenle Bonzai kullanımı çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kullanımının mutlaka önlenmesi ve yukarıda bahse konu olan özellikleri ve riskleri konusunda gençlerin bilgilendirilmesi gereklidir.

Türk Eczacıları Birliği olarak başlattığımız proje kapsamında, her bölgeden seçilen eczacılar, Şubat ayı içerisinde Ankara’da alacakları eğitim sonrasında, kendi mesleki bilgi ve birikimlerinin ışığında, bölgelerindeki okullarda Bonzai eğitimlerine başlayacak. Ortaokullar, liseler ve halk eğitim merkezlerinde düzenli olarak verilecek eğitim kapsamında, Bonzai’nin tehlikeleri ve sonuçları, bağımlılığa yol açan süreç ve bağımlılık göstergeleri, bağımlılık yapan maddelerin ortak özellikleri, içindeki meddeler ve vücuda olan zararları, Bonzai ile nasıl mücadele edilmeli gibi konularda bilgiler verilecek. 

Özellikle daha fazla sayıda gencimizin saplandığı uyuşturucu ve madde bağımlılığından kurtulmak için, bu türlü maddelerin içeriği ve ölümcül sonuçları konusunda gençlerimizin ve çocuklarımızın eğitim almalarının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

En güvenilir mesleklerden sayılan, halkımızın sağlığı ilgilendiren her konuda danıştığı vazgeçilmez sağlık profesyoneli olan eczacılarımız aracılığıyla, Şubat ayı içerisinde gerçekleştireceğimiz eğitimlerle okul çağındaki tüm çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedefliyoruz. 

Halkın gözü kulağı olan siz değerli basın mensuplarının da desteğinde tüm paydaşlar ile ülkemizin geleceğini tehdit eden bu ölümcül bağımlılık konusunda farkındalık yaratacağımız ve söz konusu bağımlılıkların önüne geçeceğimize inanıyoruz.

 

Makale Tarihi: 4.02.2015
Görüntülenme: 2025