SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ!

Basına ve kamuoyuna,

Bugün, Mersin ilimizin Tarsus ilçesinde nöbet hizmetini icra eden bir eczanemize hunharca bir saldırıda bulunulmuş ve bu saldırıcı sonucunda, biri ağır olmak üzere dört eczane personeli yaralanmıştır. Her şeyden önce eczane personelinin hayati bir tehlikesinin olmamasını umut ediyoruz ve kendilerine acil şifalar diliyoruz.

Saldırının, muadil/eşdeğer ilaç tartışmasından çıktığı basına yansımıştır. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi sağlıkta şiddet toplumsal bir sorundur ve her geçen gün daha da kronik bir hal almaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı kamu otoritesi tarafından acilen kapsamlı önlemler hayata geçirilmelidir. Özellikle nöbet hizmeti esnasında kolluk kuvvetlerinin devriye gezerek eczanelerin güvenliğini sağlaması hususunda İçişleri Bakanlığı'na bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

Diğer yandan Türk Eczacıları Birliği olarak üzerinde ısrarla durduğumuz muadil/eşdeğer ilaç konusunda toplumun aydınlatılması ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi elzemdir. Muadil/eşdeğer ilaç, güvenilir ilaçtır. Orijinali ile eşdeğeri arasında ilacın yarattığı etki açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı'ndan talebimiz; eşdeğer ilacın önemi konusunda kamuoyu oluşturmaya yönelik adımlar atmasıdır. Ve ayrıca hekimlerimizin eşdeğer ilaç konusunda aktif rol almasını, hastalara bilgi vermesini ve bu konuda eczacılarla ortaklaşmasını talep ediyoruz.

İnsan, hasta ve toplum sağlığını önceleyen, yurttaşlarımıza kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti sunan bir mesleğin mensupları olarak çalışanlarının nöbet hizmetinde saldırıya uğramak istemiyoruz. Can güvenliği endişesi ile nitelikli sağlık hizmeti sunulamayacağının altını çizerek yetkilileri göreve çağırıyoruz.

SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ!

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 1.07.2018