Sahte İlaca Karşı Mücadelede Eczacınız İşbirliğine Çağırıyor

SAHTE İLACA KARŞI MÜCADELEDE ECZACINIZ İŞBİRLİĞİNE ÇAĞIRIYOR

Değerli Basın Mensupları,
Dün akşamüzeri, yurtdışından kaçak yollarla getirdikleri ve yurt içinde de merdiven altlarında ürettikleri zayıflatma ilaçlarını piyasaya süren 7 kişi gözaltına alındı. Operasyonda milyonlarca zayıflatma hapı, krem, jel ile cinsel gücü artırıcı ilaçlar ele geçirildi. Çete üyelerinin 7 ayrı çağrı merkezi üzerinden ilaçları pazarladığı ortaya çıktı. Bizler de bu sahtecilere, umut tacirlerine güvenilmemesi gerektiğini hatırlatıyor, vatandaşlarımızı benzer şekilde internet üzerinden ya da güvenilirliğinden en ufak bir şüphe duydukları yerlerden ilaç almamaları konusunda uyarıyoruz.

Değerli Basın Mensupları,
İlaç, herhangi bir ürün değildir. Bir ilaç, üretiminden piyasaya sürülmesine kadar, kalite emniyeti ve kalite kontrolleri aşamalarından geçer. Ülkemizde de ilacın güvenilir olması bazı mesleki ve yasal kriterlere bağlanmıştır ve üretici-depocu-eczacı zinciri içinde hastaya ulaşan ilaçlar, sürekli olarak denetlenmektedir. Eczanede hastaya verilen ilacın kim tarafından ve hangi ortamlarda üretildiği bilinmekte, tüketim esnasında da eczacılar tarafından takibi yapılabilmektedir. Gerek halk sağlığı gerekse kamu yararı açısından bu sürecin kesintiye uğramaması önem arz etmektedir. Hem sahte ilaca ve onun yarattığı sağlık tehditlerine maruz kalmamak için hem de ilacın kendine özgü özellikleri mutlaka bir danışmanlık hizmeti gerektirdiğinden ilaç mutlaka eczaneden alınmalıdır.

SAHTE İLAÇ İNSAN HAYATIYLA OYNAR!

İçeriğinde ne olduğu bilinmeyen bu ilaçlar, internet üzerinden ya da bir takım dükkânlarda ve sokak tezgâhlarında satılmakta, milyonlarca kişinin hayatıyla oynanmaktadır. Ağırlıklı olarak cinsel tedavide kullanılan ilaçlar ile zayıflama ve vitamin ilaçlarının piyasaya sürüldüğü ilaç sahteciliği, dünyada ve ülkemizde giderek artmaktadır. Konya Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, internet üzerinden satılan ilaçların % 62’sinin sahte ya da gerekli miktarın altında etken madde içerdiği bilinmektedir. Sahte ilaçlar, ani kalp durmalarına yol açabileceği gibi, sinir sistemine zarar verebilir, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Hayatlarımız değerlidir. Hayatımızı risk altına almamak için, sahte ilaç konusunda verdiğimiz mücadelede vatandaşlarımızın da bize destek olması, bu tür suç şebekelerinin azalmasını sağlayacaktır. Sağlığımız için, sınırlı olan ülke kaynaklarımızın boşa gitmemesi için, hastalarımızı ilaçları sadece hekim kontrolünde ve eczaneden eczacı danışmanlığında almaya, ilaçların beklenmeyen etkilerini mutlaka bizlere bildirmeye çağırıyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 13.12.2014