Hassas Terazi ve Gram Takımları Kalibrasyon ve Belgelendirme İşlemleri Hakkında

Bilindiği üzere İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerimizde yapılan rutin denetimlerde, terazilerin ve kütle setlerinin muayene ve kalibrasyon işlemlerinin de tamamlanmış olması; yeni temin edilmiş ise ilgili faturaların ibraz edilmesi; mevcutta bulunanlar için ise muayene ve/veya kalibrasyon evraklarının bulundurulması talep edilmektedir.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar kanununun 15. Maddesinin (c) fıkrası gereğince; Beyanname vermeyen, damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişilere idari para cezası verileceği belirlenmiş olduğundan, meslektaşlarımızın konu hakkında azami dikkat göstermesi önemlidir.

*Eczanelerde majistral ilaç yapımında kullanılan 2. Sınıf Otomatik Olmayan Tartı Aletlerinin periyodik muayeneleri ve belgelendirme işlemleri Antalya ili için yetkili firma olan Özmen Kalibrasyon tarafından yapılacaktır.

HASSAS TERAZİ (TARTI ALETLERİ) MUAYENE VE BELGELENDİRME İŞLEMLERİ

Eczanelerimizde kullandığımız 2021 yılı içinde muayene süresi dolan veya dolacak tüm tartı aletleri için 3516 Sayılı Kanun gereği Şubat ayı sonuna kadar tartı aletleri beyanı başvurusu yapılması gerekmektedir. Beyanname Özmen Kalibrasyon tarafından eczanede doldurulup Özmen Kalibrasyon yetkilisi tarafından teslim alınacaktır. (Başvuru bu şekilde yapılmış olacaktır)

2.Sınıf otomatik olmayan Tartı Aletlerinin Periyodik muayene ve belgelendirme işlemleri için muayene ve damgalama ücreti 24.12.2020 tarihli resmi gazetede KDV dahil 105,73 TL olarak yayınlanmıştır. Bu bedel yapılan işlem esnasında Özmen Kalibrasyon yetkililerince eczanede (NAKİT) tahsil edilecek ve faturası eczanelerimize teslim edilecektir.(bu işlem için eczacı odası yada bankaya herhangi bir ücret yatırılmayacaktır.)

Terazilerin kalibrasyonu beyannameler toplandıktan sonraki oluşturulacak takvime göre Özmen Kalibrasyon tarafından eczanelerinizde yapılacaktır.

NOT: 2020 yılı ve sonrası hassas terazi alan veya 2020 yılında kalibrasyon yaptıran meslektaşlarımızın bu yıl için kalibrasyon işlemi yaptırmalarına gerek yoktur. (Kalibrasyon işlemleri 2 yılda bir yapılmaktadır. Lütfen hassas terazinizin kalibrasyon tarihlerini kontrol ediniz.)

GRAM TAKIMLARI (KÜTLE SETLERİ) MUAYENE VE DAMGALAMA İŞLEMLERİ

Gram ve kütlelerin muayene işlemleri daha önceki yıllarda T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü tarafından odamız aracılığı ile topluca yapılmaktaydı. 11.10.2019 tarihli mevzuat değişikliği ile gram ve kütle setlerinin kalibrasyon ve damga işlemleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'ne devredilmiştir. Kalibrasyon ve damgalama işlemleri Ankara, Bursa ve Sakarya TSE Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Muayene başvuruları, 28.02.2021 tarihi saat 17.00'a kadar Türk Standartları Enstitüsü (TSE) https://basvuruportal.tse.org.tr/ adresi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Gram takımı başvuru kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Ölçü Ve Tartı aletleri Ücret Tarifesi İçin Tıklayınız

Bununla birlikte Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ‘ne geçen sene yapılan başvurular neticesinde kütle seti kontrol limitlerinin çok düşük olduğu ve mevcut kütle setlerinin TSE'nin onayından geçmediği görülmüştür. Bu nedenle TSE'ye başvuru yapılmadan Odamızın önerisi 3 seçenekten birinin seçilmesi daha uygun olacaktır :

Odamızın Kütle Seti Önerisi:

1. F2 Kalitede Kütle Seti :

Odamız tarafından özel olarak üretimi yaptırılması planlanmaktadır.

İçeriğinde;

20 gramlık kütle 1 adet,
10 gramlık kütle 1 adet,
5 gramlık kütle 1 adet,
1 gramlık 1 adet

kütle bulunmaktadır. Özel ambalajında olup 2 sene onaylıdır.

F2 kalitede olup üretici firma 2 sene sonra TSE onayı garanti etmektedir.

*Talep toplanmaktadır. Sekreteryalarımıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

Demirkol Gram Kütle Seti Fiyatı: 335,00 TL

2. Göral M1 Gram Kütle Seti:

TSE'den 2 senelik onaylı Kütle Setidir. İçeriğinde ;

50 gramlık kütle 1 adet,

20 gramlık kütle 2 adet,

10 gramlık kütle 1 adet,

5 gramlık kütle 1 adet,

2 gramlık kütle 2 adet,

1 gramlık kütle 1 adet bulunmakta,

Miligram seti (500 mg, 250mg, 100 mg, 50 mg, 20 mg, 10 mg) ayrıca satılmaktadır.

Göral Gram Kütle Seti Fiyatı : 310,00 TL

Göral Miligram Kütle Seti Fiyatı : 27,50 TL

3. Elektronik Terazi :

Elektronik terazi bulunduran üyelerimizin Kütle seti muayene yaptırma ya da kütle seti bulundurma zorunluluğu yoktur. Odamızın indirim anlaşması yapmış olduğu CAS Marka elektronik terazi 2 sene onaylı olarak satılmaktadır.
*Talep toplanmaktadır. Sekreteryalarımıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

Fiyatı : 260$ (KDV dahil)

Makale Tarihi: 26.02.2021
Görüntülenme: 20195