İlaç Takip Sistemi Üzerinden KDV Hariç Satış Hasılatı Bilgilerinin Hatalı Bildirilmesi Hakkında

Bilindiği üzere 12.04.2014 tarih, 28970 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin "İkinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar" başlıklı 16 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında ;

"Serbest eczanelerde, yıllık seksen bin reçete sayısının veya yıllık üç milyon Türk Lirası tutarında cironun aşılması halinde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Bu reçete sayısı veya ciroya eklenen yıllık her seksen bin reçete veya yıllık her üç milyon Türk Lirası ciro için ilave bir ikinci eczacı çalıştırılması gerekir. Reçete sayısı veya ciro verileri doğrultusunda çalıştırılması zorunlu ikinci eczacı sayısı en fazla üçtür. Reçete sayısı için bir önceki yıla ait Kurum verileri; ciro için Kuruma bildirilen KDV hariç hasılat esas alınır. Reçete sayısı ve ciro bilgilerinin her ikisinin de ikinci eczacı çalıştırılması için uygun olması halinde, daha fazla sayıda ikinci eczacı çalıştırılmasına imkân sağlayan veri esas alınır. Reçete sayısı ve ciro verilerindeki yıllık değişim oranı doğrultusunda bu değerler Kurum tarafından Türk Eczacıları Birliğinin de görüşü alınarak güncellenir ve ilân edilir. Serbest eczanelere ait ciro bilgileri eczane mesul müdürü eczacı tarafından İlaç Takip Sistemi üzerinden her yıl Nisan ayında beyan edilir. Ciro bilgilerini beyan etmeyen eczacıların İlaç Takip Sistemine erişimi, cironun beyan edildiği tarihe kadar geçici olarak engellenir.

(2) Eczacı, ikinci eczacıyı veya eczacıları otuz gün içerisinde işe başlatır ve il sağlık müdürlüğüne bildirir. İkinci eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılır ve eczacıya otuz gün süre verilir. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınır. Şayet eczacı bu süre sonunda da yükümlülüğünü yerine getirmez ise ruhsat süresiz askıya alınır." hükmü yer almakta olup;

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Odamıza gönderilen ekteki yazı ile, serbest eczane mesul müdürü eczacıları tarafından KDV hariç hasılat bilgilerinin İlaç Takip Sistemine hatalı beyan edildiği ve İTS üzerinden beyan edilen bilgilerin Eczacı Bilgi Sistemine girilen bilgiler ile farklılık gösterdiğinin tespit edildiği , gerçeğe aykırı ya da eksik beyanda bulunulmasının tekerrürü halinde Türk Ceza Kanunu'nun 206 ncı maddesine muhalefetten Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı bildirilmektedir.

Meslektaşlarımızın bilgisine önemle sunulur.

Ek Dosya için tıklayınız.

Makale Tarihi: 27.10.2017