ALCAINE %0,5 OFTALMİK ÇÖZELTİ İÇİN HAZIRLANAN SAĞLIK MESLEĞİ MENSUBU MEKTUBU HAKKINDA

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

T.C.Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize gönderilen 01.10.2010 tarih 066778 sayılı yazı ile, proparakain hidroklorür etkin maddesini içeren “Alcaine %0,5 Oftalmik Çözelti” isimli ürün ile ilgili olarak, ekte yer alan doktor mektubunun, ilgili hekimlere ve serbest eczacılara dağıtılmasına karar verildiği bildirilmektedir.

İlgili belgede, ALCAINE isimli ilacın güvenli kullanımının sağlanması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir:

1) ALCAINE gibi topikal oftalmik lokal anesteziklerin uzun süreli kullanımı korneal epitelyal erozyonları ile bunu takiben korneal infeksiyon ve/veya kalıcı görme kaybıyla birlikte olan korneal opaklaşma ya da korneal perforasyonla sonuçlanabilir.

2) ALCAINE doktor denetimi ve gözetimi olmadan kullanılmamalıdır ve hastanın kendi kullanımı için reçete edilmemelidir ve reçetesiz kesinlikle satılmamalıdır.

3) Hastalara, anestezi yapılan oküler düzeyde beklenmeyen hasar oluşumunu engellemek için anestezi bitene kadar gözü iritan kimyasal maddelerden ve yabancı cisimlerden koruması ve göze dokunmaktan ve gözü kaşımaktan kaçınması tavsiye edilmelidir.

Bilgilerinizi ve eczane nöbetlerinde özellikle kaynak işçilerinde oluşan göz ağrısı nedeniyle yapılan başvurularda, hastaların hekime yönlendirilmesi ve ALCAINE Oftalmik Çözelti isimli ilacın hiçbir şekilde reçetesiz olarak verilmemesi konusunda bilgilendirilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Özgür ÖZEL