BASIN AÇIKLAMASI: “CANINIZI HİÇE SAYIP, ECZANE DIŞINDAN ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ALMAYIN”

Değerli Basın Mensupları;

Bugün çeşitli basın yayın kuruluşlarında yer alan “Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Yeşim Kılıç’ın, zayıflamak için kullandığı ilaçlar nedeniyle yaşamını yitirdiği” yönündeki haberleri büyük bir üzüntüyle okuduk. Türk Eczacıları Birliği olarak, bugüne dek halk sağlığını yakından ilgilendiren her türlü konuyla ilgili sürekli halkımızı bilgilendirici açıklamalar yaptık. Ancak alınması gereken önlemler zamanında alınmadığı için maalesef ki; üzücü ölüm haberleri almaya devam ediyoruz. Dolayısıyla daha fazla can kaybı yaşanmadan, bir kez daha tekrar vurgulamak isteriz ki; “İNTERNETTEN ya da MERDİVEN ALTI DİYE TABİR EDİLEN YERLERDEN ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ALMAYIN! CANINIZDAN OLMAYIN”

KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE KULLANILIYOR

İlaç kapsamında olmadığı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve halk arasında “biber hapı” olarak da bilinen bitkisel zayıflama ürünler; nerede, ne zaman ve nasıl patlayacağı belli olmayan birer sağlık mayını gibiler. Çünkü; bu tür ürünlerin doktor bilgisi dışında kullanılmasının vücudun bazı organlarında ciddi hasarlar oluşturduğu hatta ölüme yol açtığı maalesef hepimiz tarafından bilinmektedir. Zayıflamak isteyenlerin internetten aktarlara kadar kolayca ulaşabildiği bu tür ürünler, kulaktan dolma bilgilerle kullanılmaktadır. Oysa ki, bilinçsiz kullanıldığında vücutta telafisi mümkün olmayan sonuçlara ya da ölüme neden olan zayıflama ürünleri, mutlaka doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır.

Değerli Basın Mensupları;

Mucizevi olarak lanse edilen bu tür ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takibi, kontrolü ve anında geri çekilmesi işlemi bugüne kadar başarıyla uygulanamadı. Bu tür ürünlerin denetimini yaparak ruhsat verecek en doğru makam Sağlık Bakanlığı’dır. Çünkü; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen tüm ürünler eczanelerde satılır, güvenilirdir ve üretiminden tüketimine kadar takip edilir. Buradaki kontrol mekanizması son derece düzgün işler. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı geri çekme kararlarının uygulamasına hemen başlanır, acil durumlarda birkaç saat içinde satışı durdurularak geri çekme işlemi hemen tamamlanır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle eczane dışında pek çok yerde satılan bu ürünlerin ivedilikle toplatılmasına, gerekli önlemlerin alınmasına ise imkan yoktur.

KOLAYCA SAHTECİLİK YAPILABİLİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesi de bir hayli zordur. Dolayısıyla bu durum, bitkisel zayıflama ürünlerinde kolayca sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir. Unutulmamalıdır ki, bu tür ürünlerin sahtesi çok daha fazla canlara mal olmaktadır. Hayatımızı ve sağlığımızı riske atmamak için bu tür ürünlerin ruhsatının ve denetiminin Tarım Bakanlığı tarafından değil, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Bizler, bu tür yasal mevzuatlar tamamlanan kadar vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor, bu ürünleri en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda uyarıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 27.09.2012