BASIN AÇIKLAMASI: EŞDEĞER İLAÇ GÜVENLİDİR, ETKİNDİR, EKONOMİKTİR

Makale Tarihi: 12.06.2009
Görüntülenme: 958

Değerli Basın Mensupları,

Herkesin ulaşılabilir, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti alma hakkı vardır. Bu en temel insan hakkını geliştirmek, yaygınlaştırmak ve sürdürmek de bizim gibi sağlık çalışanlarının görevi. Bu düşünceyle, gerek hastalarımızın sağlık güvenliği, gerekse ülke kaynaklarının daha doğru, daha akılcı kullanılması için eşdeğer ilaçlar hakkında farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Eşdeğer ilaç ve dolayısıyla akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek, kamuoyunda bu yönde bilinç oluşturmak amacıyla Birliğimiz tarafından hazırlanan, Sağlık Bakanlığı’nın da destek verdiği tanıtım kampanyamız, bugünden itibaren reklam kuşaklarında yayına girecek bilgilendirme ile devam edecek.

Vatandaşlarda oluşan eşdeğer ilacı kullanmama konusundaki yaklaşımı değiştirmek, bu konuda eczacıya olan güveni sürdürmek için hazırlanan reklam filmimiz ve radyo spotumuz ulusal kanallarda ve radyolarda yayına başladı. Öte yandan, eşdeğer ilacın neden önemli olduğunu anlatan broşürler eczaneler aracılığıyla hastalarımıza ulaştırılmaya devam ediyor. Yine eczanelere asılan afişler ile hastalar, eşdeğer ilaç kullanımı konusunda eczacılarımız tarafından bilgilendiriliyor ve yönlendiriliyor.

Neden Eşdeğer İlaç?
Çünkü eşdeğer ilaç aynı etkiye sahiptir, aynı derecede güvenlidir ve ekonomiktir.

Eşdeğer ilaç, referans ilaçlarla aynı etken maddeye sahip, eşdeğer olduğu bilimsel deneylerle kanıtlanmış, aynı etkinlik, aynı kalite ve aynı güvenilirlikteki ilaca verilen isimdir. Sadece üreticiler, orijinal ilaç için yapılan laboratuar ve klinik araştırmaları tekrarlamak zorunda olmadıkları için, eşdeğer ilaçlar orijinal ilaçlara göre %20-80 oranında daha ucuzdur.

Eczacınıza Güvenin!
Buna rağmen hastalarımız, reçetede yazılı ilaçtan başka bir ilaç kullanmama konusunda bir direnç gösterebilmektedir. Her ne kadar eczacılar “yeni” ilaç kullanımı konusundaki endişelerini giderebilmek için aktif olarak çaba harcamakta, inisiyatif kullanmakta ise de, hastalarımız orijinal yerine muadili anlamına gelen eşdeğer ilacı kullanma konusunda “iyileşemeyeceğim” korkusu taşıyabilmektedir. Bu nedenle hastalarımızın tedavilerinde eşdeğer ilacın referans ilaçla tamamen aynı etkiyi yaratacağını bilmesi son derece önemlidir.

AB’ye üye ülkelerin neredeyse tamamında uygulanan ve yaygınlaşması için çaba gösterilen eşdeğer ilaç kullanımının ülkemizde de yaygınlaşması, bu konuda yerleşmekte olan bilincin pekiştirilmesi ve ülke kaynaklarının doğru kullanılması konusunda yürüttüğümüz kampanyaya sizlerin de destek vereceğini umuyoruz.
Daha yaşanılabilir bir ülke için, hep birlikte hareket etmenin gerekliliğini hatırlatıyor, herkese daha sağlıklı günler diliyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU