BASIN AÇIKLAMASI: KANAYAN YARAYA NEŞTER VURULDU

300 BİN KUTU SAHTE İLAÇ PİYASAYA SÜRÜLMEDEN ELE GEÇİRİLDİ

Değerli Basın Mensupları;

Bu sabah saatlerinde İstanbul genelinde 45 ayrı adrese düzenlenen operasyonda çoğunluğu cinsel gücü artıran 600 bin TL değerinde 300 bin kutu sahte ilaç ele geçirilmiş, soruşturma kapsamında ise 30 kişi gözaltına alınmıştır. Baskın yapılan adreslerden birinde, henüz paketlenmemiş çok sayıda hap ve ilaç üretiminde kullanılan kimyasal madde bulunurken, incelenen hapların cinsel gücü artırıcı özelliği olduğu anlaşılmıştır. İnsan sağlığı ile oynayan bu tür kaçak üretim yerlerinin varlığı; halkımızı ve elbette biz sağlıkçıları endişeye sevk ettiği gibi, halk sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir.

Polis tarafından bu sabah gerçekleştirilen operasyondaki yerler gibi, “merdiven altı üretim” olarak adlandırdığımız kim tarafından, nasıl üretildiği belli olmayan ve internetten satılan ürünlerle ilgili olarak vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesi de bir hayli zor olduğu için bu durum, bu tür ürünlerde çok rahat bir şekilde sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmektedir.

EN DOĞRU ADRES ECZANELER

Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye genelindeki tüm eczanelerde başarıyla uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar ki tüm aşaması sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanmaktadır. Dolayısıyla, eczaneden alınan ilacın sahte olması mümkün değildir. İnsanların en hassas davrandıkları konu olan sağlık alanını, kendilerine rant malzemesi yapmaktan çekinmeyen kişilerce, piyasaya sunulan sahte ilaç ve benzeri ürünler, özellikle internet üzerinden değerinin çok altında satışa sunulmakta ve halk sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır.

Türk Eczacıları Birliği olarak; İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü gerçekleştirmiş olduğu bu başarılı operasyondan dolayı tebrik ediyor; sağlığımızı riske atmamak için tüm vatandaşlarımızı bu tür ürünleri internetten almamaları ve en doğru adres olan eczaneden almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 11.12.2012