İADE KARŞILIĞI OLARAK BİREBİR İLAÇ SİPARİŞİ EKRANINDA YER ALMAYAN İLAÇLAR HAKKINDA

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Bilindiği gibi, karekodsuz ilaçların karekodluları ile birebir değişimi için oluşturulan işlem basamakları kapsamında, ecza depolarının ve kooperatiflerin internet sayfalarında açılmış olan “iade karşılığı olarak birebir ilaç siparişi” ekranına, eczanede bulunan karekodsuz ilaç adedi ile ilgili bildirimler yapılmaktadır.

Birliğimize, ecza depolarının ve kooperatiflerin internet sayfalarında açılan bildirim ekranlarında bazı ilaçların yer almadığı bilgisi verilmektedir.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından web sitelerinde “Karekod kapsamı dışındaki ürünler” ile ilgili  olarak yapılan açıklama;

• Serumlar,
• Radyofarmasötikler,
• Sekiz santigrat dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri,
• Geri Ödeme Kapsamında Olmayan Ara Ürünler
• Tıbbi Cihaz Kapsamına Giren (strip, enjektör,şeker ölçüm cihazları vb.)
• Geri Ödemeye Tabi Olup da Tarım Bakanlığından İzinli Beslenme Ürünleri
• Kişiye Özel Üretilmiş İlaçlar

karekod uygulamasının kapsamı dışındadır.

Ancak belirtilen ürünler karekodlu olarak piyasaya sürülmüş ve sistemde kayıtlı ise İlaç Takip Sistemi üzerinden satılabilir.” şeklindedir.

Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış olan düzenleme gereğince, yeşil reçeteye ve kırmızı reçeteye tabi olan ilaçlar, özel durumları nedeniyle,  Birliğimizin bilgisi dahilinde ecza depoları ve kooperatiflerin internet sayfalarındaki “iade karşılığı olarak birebir ilaç siparişi” ekranı için hazırlanan listelerde yer almamıştır. Bu ilaçların karekodlu hale getirilmesi işlemleri, “birebir ilaç değişimi” uygulaması içinde gerçekleşmeyecek; yeşil/kırmızı reçeteye tabi ilaçlar için, karekodsuz ilaçların karekodluları ile birebir değişim sürecinin tamamlanmasının ardından, iade faturası düzenlenecektir.

Karekod kapsamı dışında olmayan ve yeşil/kırmızı reçeteye tabi olmadığı halde bildirim ekranlarında yer almayan az sayıda ilacın durumu, ilacın ruhsat devri sürecinde olması, firma değişikliği, ilacın artık üretilmiyor olması gibi nedenlerle, karekodlu ambalajının da depo ve kooperatif stoklarında bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Daha önceki duyurularımızda da belirtildiği gibi, birebir ilaç değişimi sürecinin sonunda, herhangi bir nedenle eczane stoklarında halen karekodsuz ilaçlar bulunması durumunda, bu ilaçların karekodlu ilaçlarla değiştirilmesi ya da iade edilerek eczanenin cari hesabına alacak kaydedilmesi için gerekli çalışmalar, ecza depoları ve kooperatiflerce tamamlanacaktır.

Bilgilerinizi ve üyelerinizin konu hakkında bilgilendirilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Özgür ÖZEL