İKİNCİ ECZACI OLARAK ÇALIŞMAK ÜZERE BAŞVURUDA BULUNMAK İSTEYEN MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE

Bilindiği gibi, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik ile, ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu durumlar tanımlanmıştır.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’te “İkinci eczacı: Serbest eczanelerde, eczanenin sahip ve mesul müdürü olan eczacının yanında reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre çalıştırılması zorunlu olan veya isteğe bağlı olarak bu kriterlere tâbi olmaksızın da çalışabilecek eczacı veya eczacılar” şeklinde tanımlanmıştır.
Aynı yönetmelikte, İkinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar aşağıdaki şekildedir:

İkinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar

MADDE 16 – (1) Yıllık Katma Değer Vergisi hariç üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Belirtilen meblağa eklenen her iki milyon Türk Lirası tutarındaki ciro için bir eczacı daha çalıştırılması gerekir. Bu rakam Kurum tarafından her yıl Türk Eczacıları Birliğinin de görüşü alınarak güncellenir ve ilân edilir. Ciro bilgileri Türk Eczacıları Birliği tarafından her yıl nisan ayı içerisinde Kuruma gönderilir.
(2) Eczacı, ikinci eczacıyı veya eczacıları otuz gün içerisinde işe başlatır ve il sağlık müdürlüğüne bildirir. İkinci eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılır ve eczacıya otuz gün süre verilir. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınır. Şayet eczacı bu süre sonunda da yükümlülüğünü yerine getirmez ise ruhsat süresiz askıya alınır.
(3) Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır. Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır. Yardımcı eczacıların, il sağlık müdürlüğü veya eczacı odası tarafından yapılan denetimlerde üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının tespiti hâlinde çalışılan süre dikkate alınmaz.

İkinci eczacı çalıştırması zorunlu olan eczanelerin, bu alandaki istihdamı sağlaması için, www.teb.org.tr üzerinde, toplanacak bilgilerin bölge eczacı odalarına iletileceği İkinci Eczacı Başvuru alanı oluşturulmuştur.
İkinci eczacı olarak görev yapmak isteyen meslektaşlarımız, web sitemizin sol alt kısmında yer alan "Uygulamalar" bölümündeki “İkinci Eczacı Başvuru Formu” başlığındaki bilgileri doldurarak ya da aşağıdaki linkten başvuruda bulunabilecektir.

İkinci Eczacı Başvuru Formu

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 15.09.2014