MADDE BAĞIMLILIĞI VE BONZAİ EĞİTİMLERİNİN İLK BASAMAĞI GERÇEKLEŞTİ

MADDE BAĞIMLILIĞI VE BONZAİ EĞİTİMLERİN İLK BASAMAĞI GERÇEKLEŞTİ

Türk Eczacıları Birliği, madde bağımlılığı ve son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bonzai ile mücadele edebilmek için proje başlatıyor. Bu kapsamda, okullarda çocuklara eğitim verecek olan eczacıların eğitimi için Türkiye’nin hemen her bölgesinden Ankara’ya gelen 60 eczacı, 21 Şubat 2015 Cumartesi günü eğitim aldı.

Eğitim sonrası eczacılarımız, kendi mesleki bilgi ve birikimlerinin ışığında, bölgelerindeki okullarda Bonzai eğitimlerine başlayacaklar. Ortaokullar, liseler ve halk eğitim merkezlerinde düzenli olarak verilen eğitim kapsamında, Bonzai’nin tehlikeleri ve sonuçları, bağımlılığa yol açan süreç ve bağımlılık göstergeleri, bağımlılık yapan maddelerin ortak özellikleri, içindeki meddeler ve vücuda olan zararları, Bonzai ile nasıl mücadele edilmeli gibi konularda bilgiler verildi.

En güvenilir mesleklerden sayılan, halkımızın sağlığı ilgilendiren her konuda danıştığı vazgeçilmez sağlık profesyoneli olan eczacılarımız aracılığıyla, gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle okul çağındaki tüm çocuklara ve gençlere ulaşmayı hedefliyoruz.

TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Tayfun Uzbay tarafından verilen eğitimin ilk aşamasında 60 eczacı eğitim aldı. Eğitim sonrasında illerine giden ve okullarda eğitimlere başlayacak olan eczacı sayımızın, daha sonra yapılacak eğitimlerle artacağını da belirtmek istiyoruz.

2012 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda ortaya çıkan oranlara göre, 15-24 yaş grubunda yaşam boyu uyuşturucu madde kullanımı %2,9 iken, 25-44 yaş grubunda %2,8, 45-64 yaş grubunda %2,3’tür. Türkiye’de son bir yılda doğrudan madde kullanımına bağlı ölümlerde bir önceki yıla göre neredeyse 4 misli artış görülmüş ve toplum sağlığını ciddi biçimde riske sokan boyutlara ulaşmıştır. Özellikle gençler arasında son yıllarda en çok kullanılan madde olan Bonzai, yeni bir sentetik bağımlılık yapıcı maddedir.

Özellikle daha fazla sayıda gencimizin saplandığı uyuşturucu ve madde bağımlılığından kurtulmak için, bu türlü maddelerin içeriği ve ölümcül sonuçları konusunda gençlerimizin ve çocuklarımızın eğitim almalarının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

Halkın gözü kulağı olan siz değerli basın mensuplarının da desteğinde tüm paydaşlar ile ülkemizin geleceğini tehdit eden bu ölümcül bağımlılık konusunda farkındalık yaratacağımız ve söz konusu bağımlılıkların önüne geçeceğimize inanıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Makale Tarihi: 23.02.2015