SGK TARAFINDAN YAYIMLANAN DANIŞTAY KARARI İLE İLGİLİ DUYURU HAKKINDA

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından, 08.04.2015 tarihinde “Danıştay Kararı ile İlgili Duyuru” başlıklı bir duyuru yayımlanmıştır.

Duyuruda, Danıştay Onbeşinci Dairesinin 12/11/2014 tarihli ve E.2013/8369 sayılı kararı ile; 24/03/2013 tarih ve 28597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin “4.2.36 maddesinin 1., 2. ve 3. fıkraları, 4.2.40 maddesinin 1. fıkrası ve eki EK-4/F’nin 36. maddesinin” yürütümünün durdurulduğu ve 10/04/2015 tarihinden başlayarak Sağlık Uygulama Tebliğinin ilgili maddeleri aşağıda yer aldığı şekilde yürütüleceği bildirilmektedir:

"4.2.36 - Parkinson tedavisinde ilaç kullanım ilkeleri”

(1) Apomorfin, kabergolin, entakapon ve kombinasyonları, rasajilin, pergolid mezilat, pramipexol hidroklorür, bornaprin hidroklorür ve ropinirol etken maddelerini içeren ilaçlar; nöroloji uzmanı tarafından veya bu uzman hekimin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerindeki geriatri uzmanı tarafından 65 yaş ve üstü hastalara rapor düzenlenmesi halinde bu uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.

(2) Tolkapon; entakaponun etkisiz kaldığı veya direnç geliştiği vakalarda; üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde, bu durumun belirtildiği nöroloji uzman hekimi tarafından düzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak nöroloji ve iç hastalıkları uzman hekimleri tarafından en fazla 1 aylık ilaç miktarında reçete edilir. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerindeki geriatri uzmanı tarafından 65 yaş ve üstü hastalara rapor düzenlenmesi halinde bu uzman hekim raporuna dayanılarak nöroloji ve iç hastalıkları uzman hekimleri tarafından en fazla 1 aylık ilaç miktarında reçete edilir.

(3) Amantadin sülfat; parkinson hastalığının tedavisi ile ilaçlara bağlı oluşmuş ekstrapiramidal reaksiyonların tedavisinde (tremor, rijidite, hipo veya akinezi), nöroloji uzmanı tarafından veya bu uzman hekimin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerindeki geriatri uzmanı tarafından 65 yaş ve üstü hastalara rapor düzenlenmesi halinde bu uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.

“4.2.40 - Huzursuz bacak sendromunda ilaç kullanım ilkeleri”

(1) Pramipeksol hidroklorür ve ropinirol etken maddelerini içeren ilaçlar; nöroloji veya psikiyatri uzman hekimi tarafından veya bu uzman hekimin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerindeki geriatri uzmanı tarafından 65 yaş ve üstü hastalara rapor düzenlenmesi halinde bu uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.

“Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) İle Verilebilecek İlaçlar Listesi EK-4/F”

36. Kollajen (Yalnızca dekübitis yaralarında; [bası yaralarının (Grade 1-2 ) tedavisinde(aynı yara için en çok bir kez 3 hafta süre ile) ve cerrahi yapılamayacak durumda olan hastalarda (ileri derecede kronik rahatsızlığı olan hastalar ve anestezi açısından risk grubu olarak ASA 3 ve üzerinde olan hastalar)] genel cerrahi, plastik cerrahi, cildiye ve ortopedi uzmanlarından en az ikisinin bulunduğu 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak bu hekimlerce birer aylık dozda reçetelenir. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerindeki geriatri uzmanı tarafından 65 yaş ve üstü hastalara, geriatri branşı ile birlikte genel cerrahi, plastik cerrahi, ortopedi veya cildiye uzmanlarından ikisinin bulunduğu sağlık kurulu tarafından düzenlenecek sağlık kurul raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.

Duyuru metni ve karşılaştırmalı tablo ekte yer almakta olup, bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Uzm. Ecz. Harun KIZILAY

Kurum duyurusu için tıklayınız.

Karşılaştırmalı tablo için tıklayınız

Makale Tarihi: 9.04.2015