TEBİM İADE İŞLEMİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

Bilindiği gibi Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanmış olan İlaç İade Modülü (TEBİM) eczacılarımızın hem 4 Aralık sonrası oluşacak zararı fiili olarak takip edebilmeleri hem de fiyat düşüşlerinden önce ilaç iadelerinin yapılması için devreye sokulmuştur.

Ancak dün akşam kamu ve ilaç sanayi arasındaki yeni uzlaşma sonucunda, kamu kurum iskontolarının %11+ %12 olacağı, ayrıca %60 ve %60 olarak uygulanması planlanan referans- eşdeğer fiyat düşüş oranlarının, %66 ve %66 olarak uygulanacağı duyurulmuştur. Bu yeni düzenleme sonucunda belirlenen yeni kamu kurum iskontosuna uygun güncel liste SGK tarafından ilan edilmiş olup, referans ve eşdeğer ilaçlar için uygulanacak %66 ve %66’lık liste  İEGM tarafından henüz yayınlanmamıştır. TEBİM’deki bilgiler SGK listelerine göre güncellenmiş olmakla birlikte, İEGM tarafından henüz listeler yayınlanmadığı için TEBİM üzerinden  ilaç fiyatları %60 ve %60 üzerinden  hesaplanabilmektedir. Bu nedenle TEBİM üzerinden yapılacak fiyat farkı hesaplamalarında göz ardı edilebilir düzeyde bir fazlalık oluşması mümkündür. İEGM tarafından yeni düzenlemeye uygun ilaç fiyatlarının yayınlanmasının ardından TEBİM verileri güncellenecektir.

Ancak TEBİM ilaçların iadesi için kullanılacağı için, ilk elden ilaç adetlerinin girilmesi iade işlemine esas veri teşkil etmesi bakımından yeterlidir. Bugünden itibaren, fiziki iade öncesi, meslektaşlarımızın TEBİM üzerinden ilaç adetleri girişlerini gerçekleştirmeleri, bu akşam, yarın (04.12.2009), Cumartesi (05.12.2009) ve Pazar (06.12.2009) günleri nöbetçi olarak görev alacak eczacılarımızın bu akşam mesai sonrası listelerini tamamlamaları ve depolara iletmeleri gerekmektedir. Deponun talep etmesi durumunda, bu akşam ya da yarın sabah nöbet başlangıcından hemen önce stok mutabakatı sağlanması için eczaneler depo görevlileri tarafından ziyaret edilebilir. Nöbetçi eczaneler için fiziki iade yapılmayacaktır. Bu amaçla Bölge Eczacı Odaları’mızca depolara her ilde önümüzdeki üç gün nöbetçi olacak eczane listelerinin iletilmesi önemlidir. Nöbetçi olmayan eczaneler için TEBİM’e giriş işlemleri Cumartesi günü de yapılabilecek ve depolarla kurulacak irtibatın ardından fiziki iadeler gerçekleştirilecektir. Tüm meslektaşlarımızın 03.12.2009 tarihli iade faturalarını kesebilmeleri için, mutlaka bir fatura sayfası ayırmaları gerekmektedir.

Söz konusu u

Makale Tarihi: 5.12.2009